Saturday, November 12, 2011

Salad Itik Keemasan - Ezani


Bahan-bahan :
  • Dada itik
  • garam
  • gula
  • serbuk cili
  • jus oren
  • halia
  • bawang putih
  • kulit kayu manis
  • biji lada hitam
  • kulit oren
  • sos tiram garam
  • buah laici
  • Lobak putih
Cara-cara Memasak Dada Itik :
  • Buang kulit
  • kemudian lumur dengan garam dan serbuk cili
  • letakkan dalam kuali sejuk dan hidupkan api, masak sehingga lemak keluar
  • terbalikkannya dan masak dalam oven 5 minit
Cara-cara Memasak Sos :
  • masak gula untuk dibuat caramel
  • Kemudian tuang jus oren ke dalam caramel
  • masukkan halia, bawang putih, kulit kayu manis, biji lada hitam, kulit oren, sos tiram, garam.
Cara-cara Menyediakan Salad :
  • Buah laici dan oren digaulkan bersama jus oren.
  • campurkan sedikit minyak dan garam.
  • Potong nipis lobak putih dan celupkan dengan sos caramel.

No comments:

Post a Comment