Bahan-bahan Dada Itik Slow-Roast :
- Dada itik x 2
- Lada dan garam secukup rasa
- Daun thyme
- Panaskan ketuhar ke suhu 100 darjah celcius.
- Panaskan non-stick pan dengan api yang paling kuat.
- Sementara itu, taburkan lada hitam dan garam ke atas dada itik dan salutkan dada itik tersebutdengan minyak.
- Dengan pantasnya, sear kedua-dua belah dada itik atas kuali panas sehingga warna perang keemasan.
- Masukkan dada itik ke dalam ketuhar yang telah dipra-panaskan selama 50-60 minit untuk ‘med-well’.
Bahan-bahan & Penyediaan Salad :
- Arugula ataupun ‘rocket leaves’ – 1 tangkai (dikoyak)
- Fennels – 1 biji ( dihiris halus-halus)
- Lobak merah 3 (dihiris ‘juliene’)
- Tuang 2 cawan minyak ke dalam sancepot dan buka api yang kecil.
- Dengan segeranya letakkan fennel ke dalam sancepot itu dan biarkan selama ½ jam. Inilah ‘fennel confit’.
- Selepas siap, campurkan confit fennel’ lobak merah dan arugula ke dalam satu mangkuk salad dan biarkan.
Bahan-bahan & Penyediaan Kentang Lenyek (Hidangan Tambahan) :
- Kentang ‘russet’ x 2 or 3 (dikupes kulit dan dipotong kuib)
- Fennel fronds (daun dari atas fennel)- 1 sudu kecil.
- Lada dan garam secukup rasa
- Emulsi oren (sila rujuk 4)
- Masuk kentang dalam air garam selama 20 minit atau sehingga lembut.
- Lenyekkan kentang dalam mangkuk dan tambahkan fennel fronds, lada, garam dan emulsi oren sehingga secukup rasa.
Bahan-bahan Emulsi Oren :
- Jintan Manis
- Jintan Putih
- Kulit Kayu Manis (1 sudu bagi setiap satu rempah yang disebut)
- ½ biji bawang merah besar dipotong dadu
- Jus oren-2 cawan
- Minyak zaitun ½ cawan
- Garam secukup rasa
Cara-cara Penyediaan Emulsi Oren :
- Sediakan reduksi oren dahulu – tumiskan rempah sehingga wangi, lepas itu tuangkan jus oren ke dalam kuali yang sedang menumis rempah.
- Biarkan jus reneh sehingga tinggal ½ cawan. Tapiskan dan simpan jus. Inilah reduksi oren.
- Tambahkan garam ke dalam reduksi oren hingga secukup rasa.
- Kisarkan reduksi dan minyak zaitun dalam blender. Inilah emulsi oren.
Cara-cara Hiasan :
- Toskan salad dengan emulsi oren. Letakkan di atas pinggan yang leper.
- Buat 2 quennelle kentang dan letakkan di tepi salad.
- Susunkan dada itik yang telah dipanggang, di tepi quenelle kentang lenyek.
- Curahkan emulsi oren secara perlahan disekeliling pinggan yang hidangkan.
No comments:
Post a Comment