Bahan-bahan :
- Bawang putih
- Bawang kuning
- Itik
- Cili kering
- Oren
- Hoisin
- Salad rocket
- Salad hijau
- Salad unggu
Cara-cara Memasak Itik :
- Perapkan itik dengan garam, lada hitam, sedikit sos hoisin dan bawang putih.
- ‘scour’ kulit itik.
- Pan-fry itik dengan api yang perlahan.
- Jiruskan minyak/lemak panas ke atas itik supaya dagingnya tidak kering.
Cara-cara Penyediaan Vinaigrette Oren & Hoisin :
- Campurkan jus oren dan bawang kuning serta cili kering dan sos hoisin.
- Kacau campuran sambil menambah minyak secara perlahan.
Cara-cara Hiasan :
- Koyakkan daun-daun salad dan aturkan di atas pinggan.
- Hiriskan itik dan letakkan di tengah pinggan.
- Titiskan vinaigrette di serata hidangan.
- Letakkan segmen oren secara rambang.
No comments:
Post a Comment