Saturday, November 12, 2011

Salad Itik Hoisin dan Oden - Nik Michael


Bahan-bahan :
  • Bawang putih
  • Bawang kuning
  • Itik
  • Cili kering
  • Oren
  • Hoisin
  • Salad rocket
  • Salad hijau
  • Salad unggu
Cara-cara Memasak Itik :
  • Perapkan itik dengan garam, lada hitam, sedikit sos hoisin dan bawang putih.
  • ‘scour’ kulit itik.
  • Pan-fry itik dengan api yang perlahan.
  • Jiruskan minyak/lemak panas ke atas itik supaya dagingnya tidak kering.
Cara-cara Penyediaan Vinaigrette Oren & Hoisin :
  • Campurkan jus oren dan bawang kuning serta cili kering dan sos hoisin.
  • Kacau campuran sambil menambah minyak secara perlahan.
Cara-cara Hiasan :
  • Koyakkan daun-daun salad dan aturkan di atas pinggan.
  • Hiriskan itik dan letakkan di tengah pinggan.
  • Titiskan vinaigrette di serata hidangan.
  • Letakkan segmen oren secara rambang.

No comments:

Post a Comment