Pan-Fry Itik Bersama Sos Oren - Mastura
Bahan-bahan :
- Dada itik (diperap dengan sedikit minyak dan garam)
- Oren (diambil jusnya dan isinya untuk sos)
- Bayam (dicelur daun sahaja)
- Kayu manis
- Chives (buat hiasan)
- Tepung
- Garam
- Gula
Cara-cara :
- Jus oren dimasak dengan api pelahan bersama kayu manis dan sedikit gula hingga mendidih.
- Bayam dicelur dengan sedikit garam kemudian diangkat dan goring sebentar dengan butter.
- Kemudian diletakkan di atas pinggan bahagian tengah.
- Sedikit butter dan tepung digoreng sebentar dan masukkan jus oren untuk memekatkan sos tersebut.
- Pan-fry dada itik selama 8 minit angkat dan rehatkan sebentar sebelum dipotong.
- Letakkan hirisan itik tadi diatas bayam dan tuangkan sos oren dan chives buat hiasan.
No comments:
Post a Comment