Saturday, November 12, 2011

Pan-Fry Itik Bersama Sos Oren - Mastura


Bahan-bahan :
  • Dada itik (diperap dengan sedikit minyak dan garam)
  • Oren (diambil jusnya dan isinya untuk sos)
  • Bayam (dicelur daun sahaja)
  • Kayu manis
  • Chives (buat hiasan)
  • Tepung
  • Garam
  • Gula
Cara-cara :
  • Jus oren dimasak dengan api pelahan bersama kayu manis dan sedikit gula hingga mendidih.
  • Bayam dicelur dengan sedikit garam kemudian diangkat dan goring sebentar dengan butter.
  • Kemudian diletakkan di atas pinggan bahagian tengah.
  • Sedikit butter dan tepung digoreng sebentar dan masukkan jus oren untuk memekatkan sos tersebut.
  • Pan-fry dada itik selama 8 minit angkat dan rehatkan sebentar sebelum dipotong.
  • Letakkan hirisan itik tadi diatas bayam dan tuangkan sos oren dan chives buat hiasan.

No comments:

Post a Comment