Bahan-bahan Ayam :
- Dada Ayam - 1 keping
- Isi Limau Bali - ½ biji
- Bunga Kantan (dihiris) - ½ kuntum
- Garam
- Lada Sulah
- Paprika
- Tomato Puri - 3 sudu besar
- Bunga Kantan (ditumbuk) - ½ kuntum
- Jus Lemon - ¼ cawan
- Daun Selasih (dicincang halus) - 1 ½ helai
- Mentega - 2 sudu besar
- Garam
- Lada Sulah
- Kentang - 2 biji
- Garam
- Daun Selasih - 10 helai
- Daun Kailan - 7-8 helai
- Jus perahan Limau Bali - 1/2 cawan
- Jus perahan Lemon - 1/4 cawan
- Garam
- Lada Sulah
- Madu - ½ sudu besar
- Kacang Badam (dipanggang)
- Minyak
- Paprika
- Perapkan dada ayam bersama isi limau bali, bunga kantan. Perasakan dengan garam, lada sulah dan paprika secukup rasa selama 15 minit.
- Kemudian panaskan kuali bersama sedikit minyak dan goreng kedua-dua belah bahagian dada ayam sehingga keperangan.
- Keluarkan dan letak ke tepi.
- Gaulkan tomato puri, bunga kantan, jus lemon dan selasih. Gaul sehingga rata.
- Selepas itu, lumurkan ia pada kedua-dua belah bahagian ayam yang telah di goreng tadi.
- Kemudian, tuangkan sedikit minyak dan satu sudu besar mentega di atas ayam. Dan masukkan ia ke dalam ketuhar selama 10-12 minit pada suhu 180°c. Setelah masak, biarkan seketika.
- Pada masa yang sama, lebihan sos tadi kemudiannya dipanaskan pada suhu api rendah dan tambahkan 1 sudu besar mentega dan gaul sehingga rata. Tuangkan ke atas ayam.
- Panaskan periuk bersama sedikit air dan rebus kentang sehingga lembut dan empuk.
- Kemudian, lenyekkan kentang tersebut sehingga hancur.
- Masukkan daun selasih, daun kalian, jus limau bali dan jus lemon ke dalam pengisar. Tambahkan juga garam dan lada sulah secukup rasa. Kisar bahan-bahan tersebut sehingga hancur dan sebati.
- Kemudian, kacang badam dipanggang bersama sedikit minyak dan serbuk paprika. Apabila telah siap, gaulkan ia bersama madu dan serbuk paprika.
No comments:
Post a Comment