Saturday, November 12, 2011

Orange Spiced Twice Cooked Duck - Hui Ting


Bahan-bahan :
  • 2 paha itik
  • 2 oren
  • ¼ fennel
  • ¼ epal
  • 5 bawang putih
  • 3 kayu manis
  • 1 sudu lada hitam
  • 2 biji tomato
  • Tepung
  • Gula perang
Cara-cara :
  • Masukkan kayu manis dan lada hitam dalam air masak, masakkan paha itik dalam periuk dan masak hingga separuh masak.
  • Keringkan paha dengan kertas dapur.
  • Gunakan api kecil, masak dalam lemak itik dan goring hingga perang dan garing.
  • Gunakan stok memasak itik, masukkan kulit oren, jus oren, bwang putih, tomato dan gula untuk rasa, reneh sehingga berasa masam manis.
  • Masakkan fennel selama 2 minit.
  • Gunakan jus daripada 1 oren, minyak 100ml, masukkan dalam blender untuk membuat orange vinaigrette.
  • Masukkan epal, fennel yang dimasak dan buah oren, sirahkan vinaigrette.
  • Masukkan tepung untuk memekatkan sos.
  • Sirahkan sos atas paha itik yang telah dimasak, hidangkan dengan fennel, epal, oren dan salad.

No comments:

Post a Comment