Orange Spiced Twice Cooked Duck - Hui Ting
Bahan-bahan :
- 2 paha itik
- 2 oren
- ¼ fennel
- ¼ epal
- 5 bawang putih
- 3 kayu manis
- 1 sudu lada hitam
- 2 biji tomato
- Tepung
- Gula perang
Cara-cara :
- Masukkan kayu manis dan lada hitam dalam air masak, masakkan paha itik dalam periuk dan masak hingga separuh masak.
- Keringkan paha dengan kertas dapur.
- Gunakan api kecil, masak dalam lemak itik dan goring hingga perang dan garing.
- Gunakan stok memasak itik, masukkan kulit oren, jus oren, bwang putih, tomato dan gula untuk rasa, reneh sehingga berasa masam manis.
- Masakkan fennel selama 2 minit.
- Gunakan jus daripada 1 oren, minyak 100ml, masukkan dalam blender untuk membuat orange vinaigrette.
- Masukkan epal, fennel yang dimasak dan buah oren, sirahkan vinaigrette.
- Masukkan tepung untuk memekatkan sos.
- Sirahkan sos atas paha itik yang telah dimasak, hidangkan dengan fennel, epal, oren dan salad.
No comments:
Post a Comment