Bahan-bahan :
- Beras
- Bawang Besar
- Bawang Merah Kecil
- Bawang Putih
- Halia (ditumbuk lumat)
- Lengkuas(ditumbuk lumat)
- Rempah 4 Sekawan
- Susu
- Cili Merah
- Bunga Roselle
Cara-cara :
- Cuci beras, rendam seketika kemudian toskan.
- Selepas itu, potong bawang besar, merah dan putih.
- Panaskan minyak untuk menumis, masukkan bawang besar, merah dan putih, kemudian rempah 4 sekawan, halia dan lengkuas.Tumis sehingga naik bau wangi.
- Setelah bahan-bahan tadi masak sehingga kekuningan, masukkan beras dan gaul sehingga sebati.
- Masukkan air secukupnya, biarkan mendidih sehingga masak.
- Selepas itu, perapkan ayam dengan garam dan lada sulah kemudian biarkan.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan ayam dan badam kemudian kecilkan api dan biarkan sehingga masak.
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Kisar bunga Roselle hingga menjadi pes.
- Panaskan kuali bersama minyak untuk menumis bawang besar, merah kecil dan putih. Tumis sehingga bahan-bahan tersebut lembut sedikit.
- Masukkan rempah 4 sekawan, air, susu dan garam.
- Biarkan seketika sehingga masak.
No comments:
Post a Comment