Ayam KBB dan Sos Roselle - Zahin
Bahan-bahan :
- Ayam (dipotong dadu)
- Kailan (dipotong)
- Buah Limau Bali ( diambil isi)
- Badam ( dipanggang dan dikisar)
- Bawang Kuning (dihiris)
- Bunga Roselle (dibelah dua dan diambil kelopak)
- Buah Lemon (diambil jus dan ‘zest’)
- Lada Benggala ( dibuang kulit dan dipotong dadu)
- Pati Maggi Ayam
- Minyak Neuvida Omega 9
Cara-cara :
- Ayam dipotong dadu dan diperapkan dengan jus buah Limau Bali dan stok ayam. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- ‘Saute’ hirisan bawang sehingga harum, masukkan ayam. Apabila ayam masak, masukkan Lada Benggala, kalian & pulpa buah Limau Bali. Masukkan jus Lemon, garam dan gula secukup rasa.
- Keringkan hidangan ayam dia atas penapis.
- Kacang badam dipanggang dan dikisar dengan sedikit garam dan gula secukup rasa.
- Bunga Roselle dipotong dua (keluarkan isi tengahnya).
- Rebus isi bunga Roselle dengan sedkit garam.
- Setelah lembut, keluarkan isi Bunga Roselle dan masukkan ke dalam pengisar dan stok ayam.
- Kisar dan masukkan gula dan garam, lada putih secukup rasa.
- Susun dan hidang.
No comments:
Post a Comment