Tuesday, November 15, 2011

Ayam KBB dan Sos Roselle - Zahin


Bahan-bahan :
  • Ayam (dipotong dadu)
  • Kailan (dipotong)
  • Buah Limau Bali ( diambil isi)
  • Badam ( dipanggang dan dikisar)
  • Bawang Kuning (dihiris)
  • Bunga Roselle (dibelah dua dan diambil kelopak)
  • Buah Lemon (diambil jus dan ‘zest’)
  • Lada Benggala ( dibuang kulit dan dipotong dadu)
  • Pati Maggi Ayam
  • Minyak Neuvida Omega 9
Cara-cara :
  • Ayam dipotong dadu dan diperapkan dengan jus buah Limau Bali dan stok ayam. Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  • ‘Saute’ hirisan bawang sehingga harum, masukkan ayam. Apabila ayam masak, masukkan Lada Benggala, kalian & pulpa buah Limau Bali. Masukkan jus Lemon, garam dan gula secukup rasa.
  • Keringkan hidangan ayam dia atas penapis.
  • Kacang badam dipanggang dan dikisar dengan sedikit garam dan gula secukup rasa.
  • Bunga Roselle dipotong dua (keluarkan isi tengahnya).
  • Rebus isi bunga Roselle dengan sedkit garam.
  • Setelah lembut, keluarkan isi Bunga Roselle dan masukkan ke dalam pengisar dan stok ayam.
  • Kisar dan masukkan gula dan garam, lada putih secukup rasa.
  • Susun dan hidang.

No comments:

Post a Comment