Tuesday, November 15, 2011

Nasi Briyani K.L - Terrence


Bahan-bahan :
  • Lada Benggala Merah, Kuning dan Hijau
  • Kulit Kayu Manis
  • Maggi Sos Tiram
  • Perasa Maggi
  • Maggi Secukup Rasa
  • Bawang Putih
  • Epal
  • Halia
  • Isi Ayam
  • Sayur Kailan
  • Limau Bali
  • Kacang Badam
  • Bunga Roselle
Cara-cara :
  • Cuci beras dan biarkan di dalam air elama 10 minit.
  • Hiris isi ayam dan gaulkan dengan garam, lada putih, perasa Maggi.
  • Sediakan bawang putih, halia, kulit kayu manis dan lebihan isi ayam dengan minyak. Tumis sehingga naik bau. Masukkan beras dengan air yang dicampur dengan Maggi Secukup rasa sebagai stok.
  • Kupaskan lada benggala merah, kuning dan hijau dan potong dadu kecil. Bila nasi sudah mendidih, masukkan ke dalam untuk aroma dan juga masukkan pulpa limau bali dan kacang badam.
  • Rebuskan sayur Kailan selama 3 minit dan ketepikan.
  • Masukkan 4 biji bunga Roselle dan masak di dalam air hingga manjadi merah. Bahagi air kepada 2 bahagian. Satu cawan untuk nasi dan kedua untuk sos ayam bercampur gula dan sos tiram.
  • Setelah nasi siap, gaulkan Kailan dengan nasi dan sedia dihidangkan. Ayam yang dihiris sedia digoreng selama 4 minit. Siap dihidang sekali bersama nasi.

No comments:

Post a Comment