Nasi Briyani K.L - Terrence
Bahan-bahan :
- Lada Benggala Merah, Kuning dan Hijau
- Kulit Kayu Manis
- Maggi Sos Tiram
- Perasa Maggi
- Maggi Secukup Rasa
- Bawang Putih
- Epal
- Halia
- Isi Ayam
- Sayur Kailan
- Limau Bali
- Kacang Badam
- Bunga Roselle
Cara-cara :
- Cuci beras dan biarkan di dalam air elama 10 minit.
- Hiris isi ayam dan gaulkan dengan garam, lada putih, perasa Maggi.
- Sediakan bawang putih, halia, kulit kayu manis dan lebihan isi ayam dengan minyak. Tumis sehingga naik bau. Masukkan beras dengan air yang dicampur dengan Maggi Secukup rasa sebagai stok.
- Kupaskan lada benggala merah, kuning dan hijau dan potong dadu kecil. Bila nasi sudah mendidih, masukkan ke dalam untuk aroma dan juga masukkan pulpa limau bali dan kacang badam.
- Rebuskan sayur Kailan selama 3 minit dan ketepikan.
- Masukkan 4 biji bunga Roselle dan masak di dalam air hingga manjadi merah. Bahagi air kepada 2 bahagian. Satu cawan untuk nasi dan kedua untuk sos ayam bercampur gula dan sos tiram.
- Setelah nasi siap, gaulkan Kailan dengan nasi dan sedia dihidangkan. Ayam yang dihiris sedia digoreng selama 4 minit. Siap dihidang sekali bersama nasi.
No comments:
Post a Comment