Tuesday, November 15, 2011

Nasi Aseana - Azilah


Bahan-bahan Ayam :
  • Dada Ayam
  • Badan
  • Tepung
  • Telur
  • Garam
  • Lada Putih
  • Minyak
Bahan-bahan Nasi Kacang :
  • Beras
  • Kacang Merah
  • Kacang Tanah
  • Bawang Putih
  • Bawang Merah
  • Air
  • Minyak
Bahan-bahan Kerabu Limau Bali Roselle :
  • Bawang Besar
  • Bunga Roselle
  • Cili Padi
  • Ikan Bilis
  • Bunga Roselle
  • Limau Bali
  • Lemon
  • Garam dan Gula
Cara-cara Memasak Ayam :
  • Perap ayam dengan garam dan lada putih.
  • Kisar badam dan campurkan bersama tepung.
  • Salutkan telur pada ayam dan sadurkan dengan campuran tepung dan badam.
  • Goreng dengan api perlahan sehingga keemasan.
Cara-cara Memasak Nasi Kacang :
  • Basuh beras dan toskan.
  • Kisar kacang merah dan kacang tanah.
  • Tumis hirisan bawang putih, bawang merah dalam kuali dengan minyak yang sedikit.
  • Masukkan kisaran kacang merah dan kacang tanah. Masukkan beras, air dan tutup periuk. Biarkan sehingga masak.
Cara-cara Memasak Kerabu Limau Bali Roselle :
  • Hiris bawang besar, Bunga Roselle, cili api dan Limau Bali.
  • Tumbuk cili padi, bawang merah, ikan bilis, Bunga Roselle sehingga lumat.
  • Perah sedikit lemon dan perasakan dengan garam dan gula.
  • Gaulkan semua bahan.

No comments:

Post a Comment