Bahan-bahan Ayam :
- Dada Ayam
- Badan
- Tepung
- Telur
- Garam
- Lada Putih
- Minyak
Bahan-bahan Nasi Kacang :
- Beras
- Kacang Merah
- Kacang Tanah
- Bawang Putih
- Bawang Merah
- Air
- Minyak
Bahan-bahan Kerabu Limau Bali Roselle :
- Bawang Besar
- Bunga Roselle
- Cili Padi
- Ikan Bilis
- Bunga Roselle
- Limau Bali
- Lemon
- Garam dan Gula
Cara-cara Memasak Ayam :
- Perap ayam dengan garam dan lada putih.
- Kisar badam dan campurkan bersama tepung.
- Salutkan telur pada ayam dan sadurkan dengan campuran tepung dan badam.
- Goreng dengan api perlahan sehingga keemasan.
Cara-cara Memasak Nasi Kacang :
- Basuh beras dan toskan.
- Kisar kacang merah dan kacang tanah.
- Tumis hirisan bawang putih, bawang merah dalam kuali dengan minyak yang sedikit.
- Masukkan kisaran kacang merah dan kacang tanah. Masukkan beras, air dan tutup periuk. Biarkan sehingga masak.
Cara-cara Memasak Kerabu Limau Bali Roselle :
- Hiris bawang besar, Bunga Roselle, cili api dan Limau Bali.
- Tumbuk cili padi, bawang merah, ikan bilis, Bunga Roselle sehingga lumat.
- Perah sedikit lemon dan perasakan dengan garam dan gula.
- Gaulkan semua bahan.
No comments:
Post a Comment