Tuesday, November 15, 2011

Ayam Hainan dan Sup Manisan Roselle - Azlina


Bahan-bahan Ayam Hainan :
  • Dada Ayam - 1 keping
  • Halia (dipotong ‘julienne’) - 2 inci
  • Bawang Putih (dihiris) - 2 ulas
  • Daun Kucai - 3 helai
  • Kicap Cair - 2 sudu besar
  • Minyak Bijan - 1 sudu besar
  • Stok Rebusan Ayam - 2 sudu
  • Air - 2 cawan
Bahan-bahan Kailan Bawang Putih :
  • Bawang Putih - 1 ulas
  • Bawang Besar - ¼ ulas
  • Kicap Cair - 1 sudu kecil
  • Air - 1 sudu besar
  • Garam
  • Kailan - 1 genggam
Bahan-bahan Sup Manisan Roselle :
  • Bunga Roselle - 5 biji
  • Gula - 2 sudu besar
  • Air - 1 cawan
  • Pulpa Limau Bali - 2 sudu besar
  • Badam (dihirisan) - 1 sudu kecil
Cara-cara Penyediaan Ayam Hainan :
  • Masukkan air ke dalam periuk bersama halia, bawang putih, daun kucai dan ayam.
  • Rebuskan sehingga masak dan ketepikan.
  • Ambil 2 sudu air rebusan dan kacaukan dengan kicap cair dan minyak bijan dan tuangkan ke atas ayam.
Cara-cara Penyediaan Kailan Bawang Putih :
  • Masukkan semua bahan-bahan ke dalam pengisar dan kisarkan.
  • Tambahkan garam jika perlu.
Cara-cara Penyediaan Sup Manisan Roselle :
  • Masukkan Roselle, gula, air ke dalam periuk dan rebuskan sehingga keluar warna dan rasa.
  • Tuangkan ke dalam mangkuk tanpa biji Roselle.
  • Cabutkan bunga Roselle dan masukkan ke dalam mangkuk bersama pulpa limau bali.
  • Taburkan hirisan kacang badam yang telah dibakar.
  • Hidangkan sejuk atau panas.

No comments:

Post a Comment