Bahan-bahan Ayam Hainan :
- Dada Ayam - 1 keping
- Halia (dipotong ‘julienne’) - 2 inci
- Bawang Putih (dihiris) - 2 ulas
- Daun Kucai - 3 helai
- Kicap Cair - 2 sudu besar
- Minyak Bijan - 1 sudu besar
- Stok Rebusan Ayam - 2 sudu
- Air - 2 cawan
Bahan-bahan Kailan Bawang Putih :
- Bawang Putih - 1 ulas
- Bawang Besar - ¼ ulas
- Kicap Cair - 1 sudu kecil
- Air - 1 sudu besar
- Garam
- Kailan - 1 genggam
Bahan-bahan Sup Manisan Roselle :
- Bunga Roselle - 5 biji
- Gula - 2 sudu besar
- Air - 1 cawan
- Pulpa Limau Bali - 2 sudu besar
- Badam (dihirisan) - 1 sudu kecil
Cara-cara Penyediaan Ayam Hainan :
- Masukkan air ke dalam periuk bersama halia, bawang putih, daun kucai dan ayam.
- Rebuskan sehingga masak dan ketepikan.
- Ambil 2 sudu air rebusan dan kacaukan dengan kicap cair dan minyak bijan dan tuangkan ke atas ayam.
Cara-cara Penyediaan Kailan Bawang Putih :
- Masukkan semua bahan-bahan ke dalam pengisar dan kisarkan.
- Tambahkan garam jika perlu.
Cara-cara Penyediaan Sup Manisan Roselle :
- Masukkan Roselle, gula, air ke dalam periuk dan rebuskan sehingga keluar warna dan rasa.
- Tuangkan ke dalam mangkuk tanpa biji Roselle.
- Cabutkan bunga Roselle dan masukkan ke dalam mangkuk bersama pulpa limau bali.
- Taburkan hirisan kacang badam yang telah dibakar.
- Hidangkan sejuk atau panas.
No comments:
Post a Comment