Tuesday, November 15, 2011

Mee Maggi Ikan Kantonis - Mastura


Bahan-bahan :
    Dipotong memanjang halus
  • Mee Maggi
  • Lada Benggala merah
  • Lobak Merah
  • Timun Jepun
  • Dihiris halus
  • Halia
  • Bawang Putih
  • Dipotong dadu kecil
  • Lada Merah
  • Taufu Jepun
  • Sos Tiram
  • Ikan kerapu Merah
  • Air
  • Garam
Cara-cara :
  • Celurkan maggi sehingga masak dan toskan ia dan taburkan sedikit perencah. Panaskan kuali dan gorengkan sebentar maggi tersebut sehingga kekuningan.
  • Kemudian, panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumiskan bawang putih dan halia hingga kekuningan. Kemudian masukkan lobak merah, lada benggala merah dan timun jepun.
  • Setelah bahan-bahan tersebut empuk, masukkan sos tiram, sedikit air dan juga cili merah. Setelah 2 minit, masukkan taufu jepun. Masakkan ia sebentar dan boleh ditutup api.
  • Selepas itu, hiris nipis isi ikan, dan taburkan sedikit garam. Panaskan kuali dan gorengkan isi ikan hingga garing.
Hidangan :

Letak maggi yang telah digoreng tadi di tenggah pinggan bersama kuah dan susunkan kepingan isi ikan di atasnya dan bolehlah dihiaskan dengan sedikit cili.

No comments:

Post a Comment