Monday, November 14, 2011

Mee Hun Kuay Dengan Sos Bawang (Hidangan Hokkien) - Amita


Bahan-bahan Mee Hun Kuay :
  • Tepung - 200g
  • Minyak - 1 sudu besar
  • Air - secukupnya untuk membuat adunan tepung
  • Garam - secukup rasa
  • Bawang Putih - 2 ulas
  • Cendawan Shitake - 4 butang
  • Lada putih - secukup rasa
  • Udang - 3-5 ekor
  • Minyak - 4 sudu besar
  • Daun Salad - 3 helai
Bahan-bahan Sos Bawang :
  • Bawang merah - 1 biji
  • Minyak - 2 sudu besar
  • Air - 200ml
  • Gula - secukup rasa
  • Garam - secukup rasa
Cara-cara Memasak Mee Hun Kuay :
  • Campurkan tepung, minyak dan sedikit garam untuk membentuk adunan.
  • Biar adunan berehat selama 30 minit.
  • Panaskan air dan apabila air mendidih, cubit dan bentukkan menjadi kepingan nipis dan masukkan ke dalam air.
  • Keluarkan mee apabila kepingan naik ke atas permukaan.
  • Gorengkan bawang putih, apabila naik harum masukkan cendawan dan udang.
  • Apabila sudah harum dan masak, masukkan kepingan mee, garam dan lada secukup rasa.
Cara-cara Memasak Sos Bawang :
  • Tumiskan bawang sehingga berwarna perang.
  • Masukkan air dan pekatkan sos.
  • Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
  • Hiaskan daun salad dengan mee dan udang. Taburkan sos di atasnya.

No comments:

Post a Comment