Bahan-bahan Mee Hun Kuay :
- Tepung - 200g
- Minyak - 1 sudu besar
- Air - secukupnya untuk membuat adunan tepung
- Garam - secukup rasa
- Bawang Putih - 2 ulas
- Cendawan Shitake - 4 butang
- Lada putih - secukup rasa
- Udang - 3-5 ekor
- Minyak - 4 sudu besar
- Daun Salad - 3 helai
Bahan-bahan Sos Bawang :
- Bawang merah - 1 biji
- Minyak - 2 sudu besar
- Air - 200ml
- Gula - secukup rasa
- Garam - secukup rasa
Cara-cara Memasak Mee Hun Kuay :
- Campurkan tepung, minyak dan sedikit garam untuk membentuk adunan.
- Biar adunan berehat selama 30 minit.
- Panaskan air dan apabila air mendidih, cubit dan bentukkan menjadi kepingan nipis dan masukkan ke dalam air.
- Keluarkan mee apabila kepingan naik ke atas permukaan.
- Gorengkan bawang putih, apabila naik harum masukkan cendawan dan udang.
- Apabila sudah harum dan masak, masukkan kepingan mee, garam dan lada secukup rasa.
Cara-cara Memasak Sos Bawang :
- Tumiskan bawang sehingga berwarna perang.
- Masukkan air dan pekatkan sos.
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa.
- Hiaskan daun salad dengan mee dan udang. Taburkan sos di atasnya.
No comments:
Post a Comment