Monday, November 14, 2011

Gulungan Itik Bersoskan Oren Kayu Manis - Amita


Bahan-bahan :
  • 1 bahagian dada itik
  • 1 sudu besar hoisin sos
  • 1 sudu besar madu
  • 1 sudu besar kicap hitam manis
  • Garam secukup rasa
  • 1 sudu kecil kayu manis
  • 1 biji kulit oren
  • Lobak merah
  • Daun bawang besar
  • Cili benggala
  • Daun salad
  • 1 biji keledek
  • 1 biji kentang
  • 1 cawan tepung
  • Air secukupnya supaya campuran tidak melekit
  • Sos hoisin
  • Jus 1 biji oren
  • 1 batang kayu manis
Cara-cara :
  • Perap dada itik dengan bahan-bahan 2-7 minit.
  • Panaskan pan dan masukkan sedikit minyak. Apabila sudah panas, masukkan itik.
  • Masak bahagian luar itik.
  • Panaskan ketuhar.
  • Masukkan itik dalam ketuhar yang bersuhu 190 darjah celcius.
  • Masak selama 5-10 minit dan keluarkan dari ketuhar.
  • Rebus keledek dan kentang berasingan sehingga lembut.
  • Lenyekkan secara berasingan dan masukkan sedikit garam.
  • Campurkan tepung dan air sehingga menjadi adunan.
  • Gulung adunan menjadi lempeng.
  • Panaskan pan dengan sedikit minyak dan balikkan kedua-dua bahagian lempeng sehingga masak
  • Masukkan semua bahan-bahan untuk sos. Masukkan jus dari dada itik.
  • Hiriskan dada itik dan gulungkan hirisan dada itik bersama sedikit sos dan sayur-sayuran.

No comments:

Post a Comment