Gulungan Itik Bersoskan Oren Kayu Manis - Amita
Bahan-bahan :
- 1 bahagian dada itik
- 1 sudu besar hoisin sos
- 1 sudu besar madu
- 1 sudu besar kicap hitam manis
- Garam secukup rasa
- 1 sudu kecil kayu manis
- 1 biji kulit oren
- Lobak merah
- Daun bawang besar
- Cili benggala
- Daun salad
- 1 biji keledek
- 1 biji kentang
- 1 cawan tepung
- Air secukupnya supaya campuran tidak melekit
- Sos hoisin
- Jus 1 biji oren
- 1 batang kayu manis
Cara-cara :
- Perap dada itik dengan bahan-bahan 2-7 minit.
- Panaskan pan dan masukkan sedikit minyak. Apabila sudah panas, masukkan itik.
- Masak bahagian luar itik.
- Panaskan ketuhar.
- Masukkan itik dalam ketuhar yang bersuhu 190 darjah celcius.
- Masak selama 5-10 minit dan keluarkan dari ketuhar.
- Rebus keledek dan kentang berasingan sehingga lembut.
- Lenyekkan secara berasingan dan masukkan sedikit garam.
- Campurkan tepung dan air sehingga menjadi adunan.
- Gulung adunan menjadi lempeng.
- Panaskan pan dengan sedikit minyak dan balikkan kedua-dua bahagian lempeng sehingga masak
- Masukkan semua bahan-bahan untuk sos. Masukkan jus dari dada itik.
- Hiriskan dada itik dan gulungkan hirisan dada itik bersama sedikit sos dan sayur-sayuran.
No comments:
Post a Comment