Monday, November 14, 2011

Lempeng Pisang dan Cucur Udang Ayahanda - Shahriah


Bahan-bahan Cucur Udang Ayahanda :
  • Tepung Gandum
  • Telur
  • Leek
  • Rempah Kari
  • Bawang Kuning
  • Udang
  • Cili Kering
  • Secukup rasa Maggi
Bahan-bahan Sos Cili Bawang Putih :
  • Cili Kering
  • Bawang Putih
  • Gula
Bahan-bahan Lempeng Pisang Ayahanda :
  • Tepung
  • Telur
  • Pisang
  • Gula Perang
  • Garam
Cara-cara Memasak Cucur Udang Ayahanda :

  • Dadu bawang, potong leek, udang, cili kering.
  • Campurkan udang, telur dan kesemuanya ke dalam tepung dan jadikan bater yang pekat.
  • Panaskan minyak dan goreng.
Cara-cara Memasak Lempeng Pisang Ayahanda :

  • Lenyekkan pisang bersama gula.
  • Masukkan tepung dan telur.
  • Bancuh jadikan adunan yang pekat.
  • Rentis sedikit minyak dalam kuali leper dan goreng sehingga keperangan.

No comments:

Post a Comment