Cucur Udang, Ubi Manis Dengan Sos Mangga - Saiful
Bahan-bahan :
- Tepung Gandum
- Udang 4 ekor
- Mangga
- Lobak 1 biji
- Telur 1 biji
- Ubi Manis 1 biji
- Gula
- Ceram
- Serbuk Lada Putih (Secukup rasa)
- Garam
- Minyak Masak (Cukup untuk mengoreng)
- Pisang
Cara-cara :
- Buang kulit udang, asingkan isi udang, cincang isi udang dan perap dengan serbuk lada putih dan garam.
- Masukkan tepung dalam mangkuk, masukkan telur kuning, ceram, air dan isi udang, gaul sampai sebati.
- Panaskan minyak, kemudian goreng sampai keemasan, setelah masak letak didalam pinggan.
- Buang kulit mangga ambil isi dan potong dadu, kemudian tumis isi mangga, campur dengan gula dan ceram ketepikan.
- Potong ubi manis tadi ke 4 bahagian dan goreng dengan minyak. Setelah ceram mangga itu masak masukkan dalam mesin pengisah sampai halus.
- Ambil pisang yang telah masak potong 2 bahagian letak dalam pinggan yang cantik.
- Susun semua bahan yang telah masak dalam pinggan tuang dengan sos mangga itu dan hias.
No comments:
Post a Comment