Monday, November 14, 2011

Cucur Udang, Ubi Manis Dengan Sos Mangga - Saiful

Bahan-bahan :
  • Tepung Gandum
  • Udang 4 ekor
  • Mangga
  • Lobak 1 biji
  • Telur 1 biji
  • Ubi Manis 1 biji
  • Gula
  • Ceram
  • Serbuk Lada Putih (Secukup rasa)
  • Garam
  • Minyak Masak (Cukup untuk mengoreng)
  • Pisang
Cara-cara :
  • Buang kulit udang, asingkan isi udang, cincang isi udang dan perap dengan serbuk lada putih dan garam.
  • Masukkan tepung dalam mangkuk, masukkan telur kuning, ceram, air dan isi udang, gaul sampai sebati.
  • Panaskan minyak, kemudian goreng sampai keemasan, setelah masak letak didalam pinggan.
  • Buang kulit mangga ambil isi dan potong dadu, kemudian tumis isi mangga, campur dengan gula dan ceram ketepikan.
  • Potong ubi manis tadi ke 4 bahagian dan goreng dengan minyak. Setelah ceram mangga itu masak masukkan dalam mesin pengisah sampai halus.
  • Ambil pisang yang telah masak potong 2 bahagian letak dalam pinggan yang cantik.
  • Susun semua bahan yang telah masak dalam pinggan tuang dengan sos mangga itu dan hias.

No comments:

Post a Comment