Monday, November 14, 2011

Lempeng Keledek Bersama Kuah Gulai - Azizah


Bahan-bahan :
  • Serbuk Perencah Kari
  • Ubi Keledek - 1 biji
  • Santan - 1 cawan
  • Jintan manis - 1 sudu kecil
  • Bawang Holland - 1 ulas
  • Bawang putih - 3 ulas
  • Tepung - 1 cawan
  • Air - 1 liter
  • Ayam - bahagian Dada
  • Gula - 2 sudu kecil
Cara-cara Memasak Gulai :
  • Hiriskan bawang, tumis diatas kuali.
  • Masukkan perencah kari dan air, biar sampai kering.
  • Masukkan santan cair. Masukkan ayam dan ubi.
  • Biar mendidih dan masukkan ke dalam mangkuk.
Cara-cara Memasak Lempeng :
  • Masukkan tepung, air, garam dan gula. Kacau.
  • Parutkan labu ke dalam adunan.
  • Panaskan kuali leper.
  • Kemudian, tuangkan adunan sehingga berbentuk bulat.
  • Angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment