Bahan-bahan :
- Sepotong dada ayam - dicincang
- 2 ekor udang - dicincang
- Semangkuk susu segar
- 3 biji tomato
- 50g kacang buncis
- 50g kacang pis
- 5 sudu besar tepung gandum
- Sebiji telur
- Sebiji bawang besar - dipotong dadu
- 5 ulas bawang putih
- Garam/Lada hitam - secukup rasa
- 5 biji ubi kentang - dihiris
Cara-cara Memasak Bebola Ayam :
- Tumis bawang putih dan lada hitam hingga naik bau.
- Masukkan daging ayam dan udang.
- Masukkan bawang besar, perasakan dengan garam. Ketepikan.
- Masukkan tepung gandum, bentukkan bebola.
- Golekkan telur yang dikacau.
- Goreng hingga keemasan.
Cara-cara Memasak Sos Tomato Kentang :
- Rebus tomato dan kacang buncis.
- Goreng hirisan kentang hingga garing.
- Kisar lumat tomato dan kacang buncis. Tumiskan dalam kuali.
- Didirikan seketika, tambahkan susu segar dan kentang yang digoreng tadi.
- Untuk hiasan, goreng biji kacang pis bersama garam dan lada hitam.
- Hidangkan dalam pinggan.
No comments:
Post a Comment