Monday, November 14, 2011

Geguli Gumbo Ibu - Azilah


Bahan-bahan :
  • Sepotong dada ayam - dicincang
  • 2 ekor udang - dicincang
  • Semangkuk susu segar
  • 3 biji tomato
  • 50g kacang buncis
  • 50g kacang pis
  • 5 sudu besar tepung gandum
  • Sebiji telur
  • Sebiji bawang besar - dipotong dadu
  • 5 ulas bawang putih
  • Garam/Lada hitam - secukup rasa
  • 5 biji ubi kentang - dihiris
Cara-cara Memasak Bebola Ayam :
  • Tumis bawang putih dan lada hitam hingga naik bau.
  • Masukkan daging ayam dan udang.
  • Masukkan bawang besar, perasakan dengan garam. Ketepikan.
  • Masukkan tepung gandum, bentukkan bebola.
  • Golekkan telur yang dikacau.
  • Goreng hingga keemasan.
Cara-cara Memasak Sos Tomato Kentang :
  • Rebus tomato dan kacang buncis.
  • Goreng hirisan kentang hingga garing.
  • Kisar lumat tomato dan kacang buncis. Tumiskan dalam kuali.
  • Didirikan seketika, tambahkan susu segar dan kentang yang digoreng tadi.
  • Untuk hiasan, goreng biji kacang pis bersama garam dan lada hitam.
  • Hidangkan dalam pinggan.

No comments:

Post a Comment