- 1 kentang besar (disagat besar)
- ½ bawang besar (dipotong dadu-kecil)
- 1 biji telur
- 2 sudu besar tepung
- Secubit garam
- Sekeping Steak Lembu (150gm)
- Secubit garam
- Secubit lada
- 2 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar
- ½ sudu besar halia (dicancang halus)
- Secubit garam
- ½ sudu kecil gula
- 50 gm keju cheddar (disagat halus)
- Daun Parsley
- Kertas kalis minyak
- Gabungkan kentang yang disagat dengan bawang besar potongan dadu kecil, telur dan tepung.
- Gaul sehingga rata.
- Letakkan garam secukup rasa dan gaulkan.
- Gorengkan sehingga keemasan dalam bentuk bulat sebesar 5-6cm.
- Perapkan daging steak dengan garam dan lada selama 10 minit.
- Gorengkan daging sehingga masak (mengikut ketebalan).
- Potongkan hirisan nipis selepas direhatkan separuh masa yang masak.
Gabungkan semua bahan-bahan di atas dengan whisk sehingga sebati.
Cara-cara Memasak Pecahan Keju Parsley :
- Taburkan lapisan nipis keju cheddar yang disagat di atas kertas kalis minyak.
- Masukkan ke dalam oven disuhu 150’c selama 5 minit atau sehingga cair dan sedikit garing.
- Taburkan sedikit daun parsley dan keluarkan dari oven.
- Cucur kentang dibawah.
- Daging yang dihiris di atas.
- Pecahan Keju Pasley ditabur atas daging.
- Sedikit sos kicap cair bersama halia dan bawang putih. **Sos boleh diletak dalam mangkuk untuk dicelup supaya cucur kekal garing.
No comments:
Post a Comment