Monday, November 14, 2011

Ketam Sos Lemak Daun Hijau - Ezani


Bahan-bahan Ketam :
  • Ketam
  • Garam
  • Minyak
Bahan-bahan Sos :
  • Jintan manis (goreng kering hingga naik bau, kisar hingga halus)
  • Cili kering (goreng kering hingga naik bau, kisar hingga halus)
  • Bawang kecil (dikisar)
  • Bawang putih (dikisar)
  • Halia (dikisar)
  • Belacan (dikisar)
  • Santan
  • Asam keping dan daun kucai
  • Gula dan garam
  • Daun kucai
  • Nasi dimasak
Cara-cara Memasak Ketam :

Bersihkan, lumur dengan garam dan goreng

Cara-cara Memasak Sos :
  • Tumiskan serbuk jintan dan cili hingga naik bau.
  • Masukkan bawang kisar dan masak.
  • Masak santan, asam keping dan air.
  • Garam, gula.
  • Tapis sos.
  • Potong daun kucai, gaulkan dalam sos.
  • Tuangkan atas ketam goreng.

No comments:

Post a Comment