Bahan-bahan Untuk Menumis :
- Kulit udang dari 3 udang besar, dipotong kecil.
- ½ bawang merah besar dipotong dadu.
- 1 bawang putih kecil dipotong dadu.
- 1–2 sudu besar, sos tiram, sos cili dan sos tomato, ikut rasa.
- Minyak untuk menumis
- 1 inci kulit kayu manis
- 1 sudu jintan manis dan jintan putih
Bahan-bahan Maggi Goreng :
- 1 pek maggi – “parboil” hingga setengah masak dan dibiarkan
- ½ biji bawang merah besar dipotong dadu
- 1 biji bawang putih
- Sos maggi goreng secukup rasa
- 3 udang boxing
- 3 mussel yang telah dibersihkan
Cara-cara Menumis :
- Tumis semua bahan diatas hingga wangi
- Tambah air kedalam kuali yang sama
- Masak dengan api kecil selama 20 minit
Cara-cara Memasak Maggi Goreng :
- Panaskan kuali dengan minyak hingga panas
- Dengan cepatnya, gorengkan udang.
- Bila masak, keluarkan dari kuali dan dibiarkan tepi.
- Dalam kuali yang sama, tumiskan bawang putih dan masak hingga harum, dan tambahkan mussel dan masak untuk 2 minit.
- Tambahkan sos maggi goreng kedalam kuali dan masak bersama mussels.
- Keluarkan mussels dan letak masuk “ panboiled” maggi.
- Masak hingga masak, dan tambah air kalau maggi terlalu kering.
No comments:
Post a Comment