Monday, November 14, 2011

Kenangan Maggi Goreng Basah - Felix


Bahan-bahan Untuk Menumis :
  • Kulit udang dari 3 udang besar, dipotong kecil.
  • ½ bawang merah besar dipotong dadu.
  • 1 bawang putih kecil dipotong dadu.
  • 1–2 sudu besar, sos tiram, sos cili dan sos tomato, ikut rasa.
  • Minyak untuk menumis
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 1 sudu jintan manis dan jintan putih
Bahan-bahan Maggi Goreng :
  • 1 pek maggi – “parboil” hingga setengah masak dan dibiarkan
  • ½ biji bawang merah besar dipotong dadu
  • 1 biji bawang putih
  • Sos maggi goreng secukup rasa
  • 3 udang boxing
  • 3 mussel yang telah dibersihkan
Cara-cara Menumis :
  • Tumis semua bahan diatas hingga wangi
  • Tambah air kedalam kuali yang sama
  • Masak dengan api kecil selama 20 minit
Cara-cara Memasak Maggi Goreng :
  • Panaskan kuali dengan minyak hingga panas
  • Dengan cepatnya, gorengkan udang.
  • Bila masak, keluarkan dari kuali dan dibiarkan tepi.
  • Dalam kuali yang sama, tumiskan bawang putih dan masak hingga harum, dan tambahkan mussel dan masak untuk 2 minit.
  • Tambahkan sos maggi goreng kedalam kuali dan masak bersama mussels.
  • Keluarkan mussels dan letak masuk “ panboiled” maggi.
  • Masak hingga masak, dan tambah air kalau maggi terlalu kering.

No comments:

Post a Comment