Kari Ayam Kering Mummy - Danial
Bahan-bahan :
- 3 ketul Paha Ayam
- Halia Muda
- Bunga Lawang
- Kayu Manis
- Ubi
- Bawang Putih
- Bawang Merah
- Serbuk Cili
- Serbuk Kari Ayam
Cara-cara :
- Mula-mula kisarkan bawang putih, bawang merah dan halia muda. Letakkan berasingan.
- Gaulkan serbuk cili, serbuk kari ayam dengan sedikit air. Gaulkan sehingga menjadi pes.
- Panaskan kuali dengan minyak dan masukkan bunga lawang, kayu manis ke dalamnya. Tumiskan dan masukkan semua bahan yang dikisar. Selepas itu, tumiskan bahan-bahan itu sebentar.
- Kemudian, masukkan pes kari ke dalam kuali dan kacau sehingga naik minyak.
- Selepas naik minyak, masukkan ubi, dan masak sehingga ubi empuk. Selepas 15 minit masukkan paha ayam dan masak sehingga kuah menjadi kering.
- Selepas itu, masukkan garam, gula, lada putih secukup rasa dan siap untuk dihidangkan.
- Potong halia muda panjang-panjang dan halus-halus untuk dihiaskan di atas kari ayam.
No comments:
Post a Comment