Tuesday, November 15, 2011

Kerapu Bersos Jingga Berhalia - Ezani


Bahan-bahan Sos :
  • Halia
  • Bawang Putih
  • Lada Merah
  • Daun Bawang
  • Jus oren + kulit
  • Gula
  • Garam
  • Air
  • Tepung
Bahan-bahan Sayuran Jeruk :
    Masak dan didihkan
  • Air
  • Cuka
  • Gula
  • Halia
  • Lada merah
  • Tuangkan cuka dan biarkan
  • Timun
  • Lobak Merah
  • Daun Bawang
Bahan-bahan Ikan Goreng :
  • 5 jenis rempah
  • Garam
  • ‘Filet’ ikan
  • Salutan ikan
  • Tepung
  • Garam
  • Lada putih
  • **Salutkan ikan dengan tepung, goreng sehingga keemasan.
Cara-cara Memasak Sos :
  • Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumiskan halia, bawang putih, lada merah dan daun bawang sehingga naik bau.
  • Tuangkan jus oren ke dalam bahan tumisan.
  • Tambahkan gula dan garam secukup rasa bersama sedikit air.
  • Untuk memekatkan sos, letakkan tepung kedalam sos.
  • Kacau bahan-bahan tersebut sehingga sebati.
Cara-cara Memasak Sayuran Jeruk :
  • Panaskan periuk dan masukkan air, cuka, gula, halia dan lada merah. Masak bahan-bahan tersebut sehinnga sebati.
  • Kemudian, masukkan timun, lobak merah dan daun bawang ke dalam campuran cuka dan biarkan.
Cara-cara Memasak Ikan Goreng :
  • Lumurkan 5 jenis rempah bersama sedikit garam di atas ‘filet’ ikan.
  • Salutkan ikan dengan tepung beserta garam dam lada putih secukup rasa. Goreng sehingga keemasan.
Hiasan :

  • Bawang (dihiris halus)
  • Lada merah (dihiris halus)
Hidangan :
  • Tuangkan sos di atas pingan, susunkan ikan goreng, letakkan sayuran jeruk.
  • Hias dengan bawang dan lada merah yang telah dihiris halus.

No comments:

Post a Comment