- 2 bijiTelur
- 50g Gula
- 250ml Krim
- 1 sudu tehVanila Esen
- 75g Gula
- 50g Mentega
- 75mlKrim
- Pisang 50g (dipotong dadu)
- Mentega 20g
- 100g Tepung
- 50g Mentega
- 20g Kacang Badam
- Sebuk kayu manis sedikit untuk rasa.
- Panaskan krim, sementara itu,kacaukan telur kuning dengan gula sehingga gebu.
- masukkan vanilla esen dalam krim.
- Kemudian masukkan campuran telur dalam krim panas dan masak hingga telur dimasak dan krim pekat.
- Cairkan gula hingga berwarna perang emas.
- masukkan krim bersama 20g mentega dalam kacau hingga rata.
- Biarkan caramel sehingga 55’c, masukkan mentega selebihnya dan kacau.
- Tambahkan jus epal dan biarkan merenih sehingga kepekatan yang dikehendaki.
- Potongan epal dimasukkan ketika sos sedang merenih
- Panaskan ketuhar pada 180’c.
- Masukkan tepung dan mentefa dalam pengisar makanan dan kisar hingga digabungkan.
- Kisarkan kacang badam dan masukkan dalam crumble.
- Bakar crumble dalam ketuhar selama 15 minit atau hingga berwarna perang.
Masakkan potongan pisang dalam sedikit mentega hingga berbau wangi.
No comments:
Post a Comment