Monday, November 14, 2011

Creme Caramel - Hui Ting


Bahan-bahan Creme Anglaise :
  • 2 bijiTelur
  • 50g Gula
  • 250ml Krim
  • 1 sudu tehVanila Esen
Bahan-bahan Sos Karamel :
  • 75g Gula
  • 50g Mentega
  • 75mlKrim
Bahan-bahan Banana Malt :
  • Pisang 50g (dipotong dadu)
  • Mentega 20g
Bahan-bahan Crumble :
  • 100g Tepung
  • 50g Mentega
  • 20g Kacang Badam
  • Sebuk kayu manis sedikit untuk rasa.
Cara-cara Memasak Creme Anglaise :
  • Panaskan krim, sementara itu,kacaukan telur kuning dengan gula sehingga gebu.
  • masukkan vanilla esen dalam krim.
  • Kemudian masukkan campuran telur dalam krim panas dan masak hingga telur dimasak dan krim pekat.
Cara-cara Memasak Sos Karamel :
  • Cairkan gula hingga berwarna perang emas.
  • masukkan krim bersama 20g mentega dalam kacau hingga rata.
  • Biarkan caramel sehingga 55’c, masukkan mentega selebihnya dan kacau.
  • Tambahkan jus epal dan biarkan merenih sehingga kepekatan yang dikehendaki.
  • Potongan epal dimasukkan ketika sos sedang merenih
Cara-cara Memasak Crumble :
  • Panaskan ketuhar pada 180’c.
  • Masukkan tepung dan mentefa dalam pengisar makanan dan kisar hingga digabungkan.
  • Kisarkan kacang badam dan masukkan dalam crumble.
  • Bakar crumble dalam ketuhar selama 15 minit atau hingga berwarna perang.
Cara-cara Memasak Banana Malt :

Masakkan potongan pisang dalam sedikit mentega hingga berbau wangi.

No comments:

Post a Comment