Bahan-bahan Jejari Sotong :
- 2 ekor sotong, dikisar halus
- Satu sudu besar lada benggala, dicincang halus
- Satu sudu besar bawang kecil, dicincang halus
- 2 ulas bawang putih, dicincang halus
- Segenggam kaang bada, dikisar halus
- Segenggam keju parmesan, diparut halus
- Minyak masak
- Garam dan lada secukup rasa
- 1 biji telur (putih sahaja)
- 4 sudu besar tepung gandum
Bahan-bahan Salsa Lada Benggala :
- Satu biji besar tomato, dipotong dadu
- ¾ biji besar lada benggala merah dibakar, dipotong dadu
- Satu sudu besar bawang merah, dicincang halus
- Satu sudu besar daun parsley, dicincang halus
- 2 ulas bawang putih dibakar, dicincang halus
- Secubit gula
- Garam secukup rasa
- Minyak masak
Bahan-bahan Kentang Goreng :
- Sebiji besar kentang VS dipotong batang besar
- Minyak masak
- Garam dan lada secukup rasa
Cara-cara Memasak Jejari Sotong :
- Masukkan sesudu kecil minyak di atas kuali dan masak lada benggala, bawang merah, dan bawang putih selama 5 minit sehingga keluar bau.
- Masukkan tumisan tadi di dalam mangkuk dan campurkan dengan sotong yang dikisar halus sehingga sebati.
- Masukkan telur putih dan tepung gandum ke dalam campuran tadi, Tambah lagi tepung jika campuran masih melekit.
- Masukkan garam dan lada secukup rasa.
- Campur kacang badam dan keju parmesan di dalam mangkuk yang asing.
- Basahkan tangan dan buat jejari menggunakan campuran sotong tadi dan selaputi bahagian luarnya dengan kacang badam dan keju parmesan tadi.
- Goreng jejari selama 5 minit di suhu yang sangat panas.
- Angkat jejari menggunakan penapis dan letakkan di atas tisu.
Cara-cara Memasak Salsa Lada Benggala :
- Bakar lada benggala dan bawang putih di ketuhar selama 30 minit pada suhu 180’c.
- Masukkan kesemua bahan ke dalam sebuah mangkuk besar dan gaul sehingga sebati.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Cara-cara Memasak Kentang Goreng :
- Masukkan kentang ke dalam kuali bersama minyak masak pada suhu api yang paling kecil selama 10 minit.
- Keluarkan dari minyak dan tapis, sambil itu, panaskan minyak dengan api yang paling besar.
- Goreng semula kentang tadi selama 5 minit dan tapis dan letakkan di atas tise.
- Masukkan kentang ke dalam ketuhar pada suhu 70’c selama 10 minit untuk mengeluarkan minyak yang berlebihan.
No comments:
Post a Comment