Saturday, November 12, 2011

Itik Sumbat Bersoskan Kekapis - Wahidan


Bahan-bahan :
  • Daging itik
  • Cendawan
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Sos kekapis
  • Garam
  • Gula
  • Lobak merah
  • Ubi kentang
  • Ubi keledek
  • Minyak
Cara-cara :
  • Potong daging itik ke bahagian dada.
  • Cendawan, bawang besar dan bawang putih dihiris.
  • Panaskan minyak kemudian tumiskan cendawan, bawang besar dan bawang putih hingga kekuningan selama 5 minit.
  • Sumbat bahan yang ditumis tadi pada daging itik kemudian panggang di atas kuali selama 8 minit dan masukkan ke dalam ketuhar selama 15 minit pada suhu 180 darjah celcius.
  • Parut ubi kentang dan ubi keledek dan rendam dalam air sejuk selama 3 minit.
  • Panaskan air dalam periuk kemudian celur kedua-dua ubi tadi hingga masak dan toskan.
  • Potong daging itik tadi hidangkan di atas pinggan bersama ubi dan lobak merah.
Cara-cara Menyediakan Sos :

Tumis bawang besar, bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan kemudian masukkan sos kekapis dan tepung kanji sehingga pekat sedikit.

No comments:

Post a Comment