- 2 bahagian paha itik
- Sedikit garam
- Lada hitam
- 2 sudu teh halia (dihiris)
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu besar minyak
- 2 sudu teh halia (dihiris)
- 3 ulas bawang putih (dihiris)
- 2 sudu teh lada hitam (dihancurkan)
- 2 cawan air
- 2 sudu besar sos tiram
- 2 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar kicap pekat (Lemak Manis)
- 1 ½ sudu besar gula perang
Kentang
Bahan-bahan Tomato Yang Ditumis (Saute Tomatoes) (D) :
- 4-5 baby tomato
- Halia (dicincang)
- Bawang putih (dicincang)
- Garam secukup rasa
- Lada secukup rasa
- ½ Jus Grapefruit
- Halia/Bawang putih (dicincang)
- Itik di ‘saute’ dan ditumis dengan sedikit minyak hingga kulitnya garing.
- Renehkan itik bersama kesemua bahan-bahan (B) selama 10 minit dan kemudian masukkan kedalam ketuhar sehingga masak.
- 3 kentang kecil direbus bersama sedikit garam.
- Tumis bahan-bahan (D) untuk membuat Tomato yang Ditumis (Saute Tomatoes).
- Potong bawang, saderi, lobak merah dan leek. Rebus.
- Ambil itik bahagian dada dan letakkan di dalam rebusan.
- Keluarkan itik dari rebusan kemudian perap dengan madu, garam dan thyme.
- Bakar selama 10 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
- Potong salad sehingga halus.
- Gaulkan madu, garam, minyak dan lada sulah sehingga sebati.
- Letakkan salad atas pinggan dan curahkan sos madu tadi.
- Potong itik yang dah masak tadi dan letak di atas salad itu.
- Sedikit halia/bawang putih (dicincang) dan ditumis sehingga naik bau.
- Campurkan bersama jus grapefruit, letakkan sedikit garam dan lada sulah berserta herba dan ½ sudu besar kicap cair.
No comments:
Post a Comment