Monday, November 14, 2011

Itik Bersos Soya Lada Hitam Bersama Kentang dan Tomato - Ary Malik


Bahan-bahan Itik Bersos Soya Lada Hitam (A) :
  • 2 bahagian paha itik
  • Sedikit garam
  • Lada hitam
  • 2 sudu teh halia (dihiris)
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar minyak
Bahan-bahan (B) :
  • 2 sudu teh halia (dihiris)
  • 3 ulas bawang putih (dihiris)
  • 2 sudu teh lada hitam (dihancurkan)
  • 2 cawan air
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar kicap cair
  • 2 sudu besar kicap pekat (Lemak Manis)
  • 1 ½ sudu besar gula perang
Bahan-bahan (C) :

Kentang

Bahan-bahan Tomato Yang Ditumis (Saute Tomatoes) (D) :
  • 4-5 baby tomato
  • Halia (dicincang)
  • Bawang putih (dicincang)
  • Garam secukup rasa
  • Lada secukup rasa
Bahan-bahan Sos :
  • ½ Jus Grapefruit
  • Halia/Bawang putih (dicincang)
Cara-cara :
  • Itik di ‘saute’ dan ditumis dengan sedikit minyak hingga kulitnya garing.
  • Renehkan itik bersama kesemua bahan-bahan (B) selama 10 minit dan kemudian masukkan kedalam ketuhar sehingga masak.
  • 3 kentang kecil direbus bersama sedikit garam.
  • Tumis bahan-bahan (D) untuk membuat Tomato yang Ditumis (Saute Tomatoes).
Cara-cara :
  • Potong bawang, saderi, lobak merah dan leek. Rebus.
  • Ambil itik bahagian dada dan letakkan di dalam rebusan.
  • Keluarkan itik dari rebusan kemudian perap dengan madu, garam dan thyme.
  • Bakar selama 10 minit dengan suhu 180 darjah celcius.
  • Potong salad sehingga halus.
  • Gaulkan madu, garam, minyak dan lada sulah sehingga sebati.
  • Letakkan salad atas pinggan dan curahkan sos madu tadi.
  • Potong itik yang dah masak tadi dan letak di atas salad itu.
Cara-cara Menyediakan Sos :
  • Sedikit halia/bawang putih (dicincang) dan ditumis sehingga naik bau.
  • Campurkan bersama jus grapefruit, letakkan sedikit garam dan lada sulah berserta herba dan ½ sudu besar kicap cair.

No comments:

Post a Comment