Monday, November 14, 2011

Canard A L'Orange Cinta Alam - Brian


Bahan-bahan :
  • Dada itik dan kulit itik
  • 3 biji oren besar, 1 biji dihiris dan 2 biji diperah
  • 2-3 ulas bawang putih
  • 5-6 batang asparagus
  • 2 ulas bawang kuning besar
  • 1 batang kayu manis
  • 1 sudu kecil jintan manis
  • 1 sudu kecil biji lada hitam
  • 4 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar minyak bijian
  • Sedikit tepung
  • 4 sudu kicap cair
  • 2-3 halia muda
  • Daun kuchai halus
Cara-cara :
  • Panaskan ketuhar pada suhu 180 darjah celcius. Letakkan oren yang dihiris ke dalam ketuhar selama 30 minit.
  • Tumbuk atau kisarkan kayu manis, jintan putih dan lada hitam sehingga halus. Campurkan dengan 2 sudu sos tiram, 1 sudu minyak bijian dan 1 sudu kicap cair. Perapkan dada itik dalam campuran ini selama 15 minit.
  • ‘Blanch’ atau celur asparagus dan terus diletakkan dalam air sejuk.
  • Gulungkan asparagus ke dalam dada itik yang telah diperap. Gunakan serpihan kayu manis untuk mengekalkan gulungan. Masakkan gulungan itik di atas kuali panas selama 2-3 minit untuk setiap permukaan dan masukkan ke dalam ketuhar selama 8-10 minit.
  • Gunakan kuali yang sama untuk langkah 4 dan tambahkan campuran halia, bawang putih dan bawang merah yang dihiris. Tambahkan campuran jus oren, sos tiram, kicap cair dan minyak bijian. Masak sehingga mendapat sos yang dingini.
  • Keluarkan oren yang dibakar dalam ketuhar dan masakkan dalam kuali dan tambahkan gula sedikit. Masakkan sehingga ‘caramelized’.
  • Potong gulungan itik yang telah dimasak dan direhatkan. Letakkan atas kepingan oren caramelized dan taburkan dengan daun kuchai halus dan kulit itik yang digoreng garing. Curahkan sos dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment