Bahan-bahan Itik Panggang :
- 2 bahagian dada itik
- 1 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar jus oren
- 2 keping kecil kulit oren
- Garam, gula dan lada
Bahan-bahan Salad Oren fdan Fennel :
- ½ biji fennel
- 1 biji jus oren
- ½ biji oren
- 3 sudu besar minyak
- Garam dan gula
Bahan-bahan Kentang Lenyek Bawang Putih :
- 5 biji kecil kentang
- 4 ulas bawang putih
- 2 sudu besar mentega
- 2 sudu besar air
- Secubit garam dan lada
Cara-cara Menyediakan Itik Panggang :
- Perapkan dada itik dengan kicap cair, jus oren, kulit oren, garam, gula dan lada selama 15 minit.
- Masakkan di atas pan bahagian kulit dahulu sehingga lemak pecah sedikit dalam masa 7-8 minit.
- Terbalikkan dan masak selama 5 minit.
- Masukkan ke dalam oven di dalam pan dan biar masak selama 20 minit pada suhu 150 darjah Celsius.
- Dari masa ke semasa terbalikkan dada itik dan jiruskan minyak di dalam pan ke atas dada itik tersebut.
Cara-cara Menyediakan Salad Oren dan Fennel :
- Hiriskan fennel dan celurkan selama 1 minit di dalam air mendidih.
- Angkat, tapis dan masukkan ke dalam air sejuk lalu ketepikan.
- Potong oren dalam bentuk dadu kecil lalu ketepikan.
- Campurkan minyak dan jus oren. Kacaukan dengan whisk sehingga sebati.
- Masukkan garam dan gula sehingga secukup rasa.
Cara-cara Menyediakan Kentang Lenyek Bawang Putih :
- Masukkan bawang putih di dalam kulitnya di oven pada suhu 180 darjah celcius selama 15 minit.
- Rebuskan kentang sehingga lembut.
- Lenyekkan kentang dan gunakan ayak untuk menapiskannya bagi memberi tekstur yang halus.
- Masukkan bawang putih panggang dan lenyekkan bersama kentang di dalam pan, cairkan mentega.
- Masukkan air dan whisk sehingga sebati.
- Masukkan kentang dan bawang putih, dan kacau sehingga sebati.
- Masukkan garam dan lada secukup rasa.
No comments:
Post a Comment