Tuesday, November 15, 2011

Bot Kerapu Dua Warna - Azilah


Bahan-bahan :
  • Ikan kerapu merah
  • Rebung asin (dihiris ‘julienne’)
  • Cendawan ‘shitake’ kering (dihiris ‘julienne’)
  • Bawang putih (dihiris ‘julienne’, dikisar)
  • Halia (dihiris ‘julienne’, dikisar)
  • Cili kering (dihiris ‘julienne’, dikisar)
  • Daun bawang (dihiris halus)
  • Sayur bayam (dihiris halus)
  • Bawang merah (dihiris halus)
  • Telur
  • Mentega
Cara-cara Memasak Ikan :
  • Ikan dibungkus dengan menggunakan pembalut aluminium bersama setengah gugus bawang putih, garam dan halia. Kemaskan bungkusan tersebut.
  • Kemudian grilkan di atas kuali hingga ikan masak.
Cara-cara Memasak Sos :
  • Tumis bahan kisar hingga pecah minyak.
  • Masukkan halia, jeruk rebung asin dan cendawan shitake. Gaul bahan tersebut sehingga rata.
  • Tambahkan air dan reneh hingga masak.
  • Perasakan dengan garam dan gula.
Cara-cara Memasak Bayam Goreng Rangup :
  • Goreng sayur bayam yang telah dihiris di dalam kuali dengan teknik ‘deep fry’, hingga masak.
  • Perasakan dengan garam dan lada putih.
Hidangan :

Gabungkan semua elemen di atas pinggan mengikut kreativiti, dan sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment