- Dada Ayam - 1 keping
- Bawang Putih - 2 ulas
- Kacang Badam - 1 mangkuk kecil
- Mentega Cair - 3 sudu
- Keju Parmesan - 3 sudu besar
- Madu - 1 sudu kecil
- Minyak Neuvida - 1sudu besar
- Garam
- Lada Sulah
- ‘Fennel’ Kecil - 2 biji
- Bawang Besar - ¼biji
- Madu - 1 sudu besar
- Bunga Roselle (dibelah dua dan dibuang putiknya) - 5 kuntum
- Mentega - 1 sudu
- Garam
- Air - 125ml
- Tomato (dicincang) - 1 biji
- Limau (dicincang) - 2 biji
- Bawang Besar (dicincang) - ¾ biji
- Pulpa Limau Bali - 3 sudu besar
- Cili Merah - 2 tangkai
- Jus Lemon - 1 biji
- Gula - 1sudu kecil
- Garam
- Daun-daun ‘Fennel’ - 1 genggam
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan masak ayam tersebut selama 3 minit di kedua-dua belah bahagian ayam. Kemudian keluarkan dan biarkan.
- Kisarkan bawang putih, ½ dari pada kacang badam, mentegac air, keju Parmesan dan madu. Kisar sehingga halus.
- Pada masa yang sama, dengan menggunakan bahan pengisar yang lain, kisar kasar lebihan kacang badam dan gabungkan kedua-dua kisaran ke dalam mangkuk.
- Kemudian, campurkan ayam dan ‘crumble’ tersebut ke dalam ketuhar, dan masakkan selama 10 minit pada suhu 170°c.
- Panaskan kuali dan campurkan ‘Fennel’ kecil, bawang besar, madu, bunga Roselle dan air. Masukkan garam secukup rasa dan gaul bahan-bahan tersebut sehingga rata.
- Selepas 5 minit, masukkan mentega dan gaul sehingga sebati.
Masukkan ke semua bahan ke dalam mangkuk dan gaul sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment