Ayam Bersantai Di Taman - Brian
Bahan-bahan A :
- Dada Ayam - 1 keping
- Daun ‘Bay’ - 3 helai
- Lada hitam - 8 biji
- Daun ‘Thyme’
- Buah Limau Bali (diambil jus dan diparut kulit)
Bahan-bahan :
- Lobak Merah - 2 batang
- Ubi Keledek - 1 batang
- Susu - 1 cawan
-
- Keju Cheddar - ½ cawan
- Garam
- Lada Hitam
- Mentega - 15gm
- Susu - 500ml
- Tepung - 15g
- Keju Cheddar parut - 1/2 cawan
- Garam
- Lada Hitam
- Kelopak Bunga Roselle (kisar dengan air dan gula- ambil jus)
- Daun ‘Thyme’
- Daun Kucai Kecil
Cara-cara :
- ‘Poach’ kan dada ayam dalam campuran bahan A. Renehkan selama 10 minit dan tutupkan api. Biarkan dada ayam dalam cecair dan renehkan selama 15 minit.
- Rebuskan lobak merah dan ubi keledek sebelum dilenyekkan dalam pengisar bersama susu. Keluarkan dan tambahkan keju, garam dan lada sulah secukup rasa.
- Sediakan sos dengan mencairkan mentega dan masukkan tepung. Masakkannya dan tambahkan susu sehingga sebati. Tambahkan keju dan kemudian tambahkan jus Roselle.
- Biarkan ayam di atas puri lobak dan keledek. Tumiskan sos keju Roselle.
No comments:
Post a Comment