Tuesday, November 15, 2011

Ayam Bersantai Di Taman - Brian


Bahan-bahan A :
  • Dada Ayam - 1 keping
  • Daun ‘Bay’ - 3 helai
  • Lada hitam - 8 biji
  • Daun ‘Thyme’
  • Buah Limau Bali (diambil jus dan diparut kulit)
Bahan-bahan :
  • Lobak Merah - 2 batang
  • Ubi Keledek - 1 batang
  • Susu - 1 cawan
  • Keju Cheddar - ½ cawan
  • Garam
  • Lada Hitam
  • Mentega - 15gm
  • Susu - 500ml
  • Tepung - 15g
  • Keju Cheddar parut - 1/2 cawan
  • Garam
  • Lada Hitam
  • Kelopak Bunga Roselle (kisar dengan air dan gula- ambil jus)
  • Daun ‘Thyme’
  • Daun Kucai Kecil
Cara-cara :
  • ‘Poach’ kan dada ayam dalam campuran bahan A. Renehkan selama 10 minit dan tutupkan api. Biarkan dada ayam dalam cecair dan renehkan selama 15 minit.
  • Rebuskan lobak merah dan ubi keledek sebelum dilenyekkan dalam pengisar bersama susu. Keluarkan dan tambahkan keju, garam dan lada sulah secukup rasa.
  • Sediakan sos dengan mencairkan mentega dan masukkan tepung. Masakkannya dan tambahkan susu sehingga sebati. Tambahkan keju dan kemudian tambahkan jus Roselle.
  • Biarkan ayam di atas puri lobak dan keledek. Tumiskan sos keju Roselle.

No comments:

Post a Comment