Tuesday, November 15, 2011

Nasi Roselle Ayam Berempah - Zeri


Bahan-bahan :
  • Beras - 200g
  • Bawang Merah - 3 biji
  • Bawang Putih - 1 ulas
  • Buah Pelaga - 3 biji
  • Bunga Lawang - 2 biji
  • Susu - 1 cawan
  • Air Stok Ayam - 1 cawan
  • Rempah Kari - 2 sudu besar
  • Badam
  • Kulit Kayu Manis
  • Timun
  • Limau Bali
  • Lemon
  • Roselle
  • Dada Ayam
  • Kailan
Cara-cara :
  • Kisarkan sedikit bawang merah, putih, badam, rempah kari, dan sedikit susu.
  • Masakkan rempah tadi dengan ayam. Ketepikan.
  • Tumis bawang ,merah, putih dan rempah-rempah 4 sekawan.
  • Masukkan badam, beras, susu dan stok ayam.
  • Masak nasi sehingga kering.
  • Kemudian masukkan Roselle 2 biji yang telah dibelah.
  • Letakkan ayam yang dimasak tadi di atas nasi dan masak sehingga kering dan hidangkan bersama Kailan yang telah dicelur.
  • Timun dan limau Bali dipotong kecil untuk acar, perahkan lemon dan perasakan.
  • Hidangkan kesemuanya.

No comments:

Post a Comment