Nasi Roselle Ayam Berempah - Zeri
Bahan-bahan :
- Beras - 200g
- Bawang Merah - 3 biji
- Bawang Putih - 1 ulas
- Buah Pelaga - 3 biji
- Bunga Lawang - 2 biji
- Susu - 1 cawan
- Air Stok Ayam - 1 cawan
- Rempah Kari - 2 sudu besar
- Badam
- Kulit Kayu Manis
- Timun
- Limau Bali
- Lemon
- Roselle
- Dada Ayam
- Kailan
Cara-cara :
- Kisarkan sedikit bawang merah, putih, badam, rempah kari, dan sedikit susu.
- Masakkan rempah tadi dengan ayam. Ketepikan.
- Tumis bawang ,merah, putih dan rempah-rempah 4 sekawan.
- Masukkan badam, beras, susu dan stok ayam.
- Masak nasi sehingga kering.
- Kemudian masukkan Roselle 2 biji yang telah dibelah.
- Letakkan ayam yang dimasak tadi di atas nasi dan masak sehingga kering dan hidangkan bersama Kailan yang telah dicelur.
- Timun dan limau Bali dipotong kecil untuk acar, perahkan lemon dan perasakan.
- Hidangkan kesemuanya.
No comments:
Post a Comment