Thursday, November 10, 2011

Udang Pedas Dengan Nenas - Affendi


Bahan kisar :

  • Nenas sepotong
  • Cili kering
  • Bawang putih 3 ulas
  • Bawang merah 5 biji

Bahan utama :

  • Udang (diperap dengan garam dan lada putih)
  • Daun ketumbar (dicincang)
Sos :

  • Nenas (dipotong kuib)
  • Lada benggala (potong panjang)

Cara-cara :

  • Tumis bahan kisar terlebih dahulu sehingga naik bau dan garing
  • Masukkan sedikit gula
  • Masukkan garam secukup rasa
  • Goreng udang dikuali lain sehingga kemerahan (asingkan selepas itu)
  • Masukkan nenas dan lada benggala dalam bahan tumis
  • Masukkan udang
  • Siap untuk dihias
  • Taburkan daun ketumbar sebagai hiasan

No comments:

Post a Comment