Friday, November 11, 2011

Lempeng Berkrim Kelapa Mangga Dengan Badam Karamel - Hui Ting & Imelda


Bahan-bahan :
  • 3 sudu Tepung gandum
  • 2 sudu Air
  • 1 sudu Pati santan
  • 1 sudu Mentega
Cara-cara Memasak :

Campurkan semua bahan dan masukkan sedikit mentega dan masak hingga keperangan.

KRIM KELAPA

Bahan-bahan :
  • 480ml Susu
  • 3 Telur Kuning
  • 3 sudu Gula
  • 1 ½ suduTepung
  • 2 suduPati santan
Cara-cara :
  • Panaskan susu, dalam mangkuk yang lain, campurkan telur kuning, gula dan tepung.
  • Masukkan sedikit susu panas dalam campuran telur, masukkan balik campuran telur ke dalam periuk dan masak hingga pekat.
  • Letakkan periuk dalam air sejuk untuk hentikan proses memasak.
  • Biarkan krim menyejuk hingga 55’C dan masukkan santan.
  • Simpankan dalam peti sejuk sehingga diperlukan.
KARAMEL

Bahan-bahan :
  • 20g Kacang Badam
  • 3 sudu Gula
Cara-cara :
  • Bakar kacang badam sehingga beraroma. Potong ketulan kecil (kasar).
  • Panaskan gula hingga perang atau rasanya sedikit pahit, masukkan kacang badam dan biakan sejukkan atas kertas minyak.

No comments:

Post a Comment