Tuesday, November 15, 2011

Kerapu Diraja - Terrence


Bahan-bahan :
  • 1 sudu teh Stok Ayam (pekat)
  • Isi ikan kerapu merah
  • Epal
  • Halia
  • Daun bawang
  • Bunga kantan (dihiris)
  • Tepung
  • Telur
Cara-cara :
  • Bersihkan ikan dan potong isi di kedua-dua belah sisi ikan.
  • Ambil satu bahagian isi ikan dan hiriskan. Gaulkan bersama garam, lada putih dan telur.
  • Selepas itu, salutkannya bersama tepung.
  • Panaskan kuali bersama minyak dan gorengkan ikan hingga berwarna keemasan dan tepikan.
  • Hiriskan baki isi ikan dan stimkan selama 6 minit.
  • Untuk penyediaan sos, kisarkan halia dengan sedikit air, selepas itu, masukkan ke dalam kuali bersama stok ayam. Gaul sehingga sebati dan biarkannya mendidih dan sedia dituangkan atas ikan stim.
  • Salutkan kepala ikan dan tulangnya bersama telur dan tepung, gaul rata dan gorengkan hingga garing. Ketepikan untuk membuat hiasan pinggan.
  • Kemudian, potong epal dan gaul dengan garam selama 5 minit.
  • Selepas itu, cuci epal tersebut dan letakkan didalam mangkuk bersama bunga kantan yang dihiris. Gaulkan dan perasakan dengan gula.
Hidangan :
  • Letakkan kepala ikan yang digoreng, di tengah pinggan bersama ikan yang digoreng di bahagian atas dan yang distim di bahagian bawah.
  • Kemudian, hiaskan epal di atas ikan goreng.

No comments:

Post a Comment