Saturday, November 12, 2011

Itik Berkembar Dengan Ceram Kentang - Saiful


Bahan-bahan :
  • Bahagian dada itik
  • Kentang dipotong dadu
  • Bawang besar
  • Bawang putih
  • Halia
  • Kubis unggu
  • Rosemary
  • Ceram
  • Garam
  • Lada putih – serbuk
  • Paraprika
  • Cendawan dipotong dadu
Cara-cara :

  • Ambil isi itik, perap dengan garam, lada putih, paprika (perap selama 15 minit)
  • Ambil kentang, cendawan, bawang putih ,bawang besar dipotong dadu.
  • Masak air sampai mendidih, kemudian masukkan kentang tadi masak sampai lembut.
  • Setelah kentang lembut asingkan kentang dengan penapis lalu sejukkan.
  • Panaskan pan, tuang minyak dan tunggu sampai panas kemudian masukan bawang putih , rosemary dan sedikit garam. Tumiskan sampai naik bau dan sejukkan.
  • Ambil 3 helai daun kubis unggu masukkan ke dalam mangkuk kecil dan masukkan kentang yang lembut tadi bentuk mengikut mangkuk tadi.
  • Ambil isi itik yang diperap tadi buat lubang, ambil sedikit daun rosemary di dalam isi itik dan masak sampai masak.
  • Ambil bawang besar, bawang putih dan cendawan tumis sampai masak.
  • Kemudian letakkan kentang tadi ke letak dalam pinggan, isi itik di tepi dan tuang ceram tadi.

No comments:

Post a Comment