Itik Berkembar Dengan Ceram Kentang - Saiful
Bahan-bahan :
- Bahagian dada itik
- Kentang dipotong dadu
- Bawang besar
- Bawang putih
- Halia
- Kubis unggu
- Rosemary
- Ceram
- Garam
- Lada putih – serbuk
- Paraprika
- Cendawan dipotong dadu
Cara-cara :
- Ambil isi itik, perap dengan garam, lada putih, paprika (perap selama 15 minit)
- Ambil kentang, cendawan, bawang putih ,bawang besar dipotong dadu.
- Masak air sampai mendidih, kemudian masukkan kentang tadi masak sampai lembut.
- Setelah kentang lembut asingkan kentang dengan penapis lalu sejukkan.
- Panaskan pan, tuang minyak dan tunggu sampai panas kemudian masukan bawang putih , rosemary dan sedikit garam. Tumiskan sampai naik bau dan sejukkan.
- Ambil 3 helai daun kubis unggu masukkan ke dalam mangkuk kecil dan masukkan kentang yang lembut tadi bentuk mengikut mangkuk tadi.
- Ambil isi itik yang diperap tadi buat lubang, ambil sedikit daun rosemary di dalam isi itik dan masak sampai masak.
- Ambil bawang besar, bawang putih dan cendawan tumis sampai masak.
- Kemudian letakkan kentang tadi ke letak dalam pinggan, isi itik di tepi dan tuang ceram tadi.
No comments:
Post a Comment