Itik Berkembar Dengan Ceram Kentang - Saiful
Bahan-bahan :
- Bahagian dada itik
 
- Kentang dipotong dadu
 
- Bawang besar
 
- Bawang putih
 
- Halia
 
- Kubis unggu
 
- Rosemary
 
- Ceram
 
- Garam
 
- Lada putih – serbuk
 
- Paraprika
 
- Cendawan dipotong dadu
 
Cara-cara :
- Ambil isi itik, perap dengan garam, lada putih, paprika (perap selama 15 minit)
 
- Ambil kentang, cendawan, bawang putih ,bawang besar dipotong dadu.
 
- Masak air sampai mendidih, kemudian masukkan kentang tadi masak sampai lembut.
 
- Setelah kentang lembut asingkan kentang dengan penapis lalu sejukkan.
 
- Panaskan pan, tuang minyak dan tunggu sampai panas kemudian masukan  bawang putih , rosemary dan sedikit garam. Tumiskan sampai naik bau dan  sejukkan.
 
- Ambil 3 helai daun kubis unggu masukkan ke dalam mangkuk kecil dan  masukkan kentang  yang lembut tadi bentuk mengikut mangkuk tadi.
 
- Ambil isi itik  yang diperap tadi buat lubang, ambil sedikit daun rosemary di dalam isi itik dan masak sampai masak.
 
- Ambil bawang besar, bawang putih dan cendawan tumis sampai masak.
 
- Kemudian letakkan kentang tadi ke letak dalam pinggan, isi itik di tepi dan tuang ceram tadi.
 
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
No comments:
Post a Comment