Thursday, November 10, 2011

Ikan Merah Fillet Dengan Dumpling - Chef Zubir


    Bahan-bahan:
  • 1 filet IkanMerah
  • 4 ketul Udang Harimau (dibuang kulit) (saiz 16/20)
  • 2 biji bawang besar (di cincang halus)
  • 6 ulas bawang putih (di cincang halus)
  • 1 batang serai (di cincang halus)
  • ½ biji cili padi (di cincang halus)
  • 1 biji cili merah (di cincang halus)
  • 3gms daun ketumbar (di cincang kasar)
  • 1 helai daun limau (di cincang halus)
  • 350 gm daun bayam
  • 20 gm BungaKuchai (di hiris halus)
  • 2 bijibuah tomato cherry (di potong 4)
  • 10ml jus limau
  • 10ml santan
  • 30ml krim masak
  • 100gm mentega
  • 2keping kulit wanton
  • Minyak masak
  • Garam/lada sulah
  • Air rebusan udang
Cara-cara memasak:
Untuk Dumpling Udang Harimau:
  • Udang harimau di buang kulit, ekor dan kepala serta di cuci bersih.
  • Ambil 2 ketul udang lalu dicincang hingga lumat dan seketul lagi dipotong dadu sederhana besar.
  • Campurkan kedua-dua udang tersebut di dalam mangkuk kaca dan biarkan seketika.
  • Panaskan mentega dan masukan bawang besar, bawang putih, cili merah, cili padi dan serai. Masak di atas api sederhan hingga naik bau.
  • Masukan daun ketumbar dan tuangkan ke dalam udang dan gaul hingga sebati bersama santan, krim masak, garam dan lada sulah.
  • Ambil sekeping kulit wanton, letakkan adunan udang di bahagian tengah. Sapu air di sekeliling wanton dan tutupkan dengan sekeping lagi kulit wanton. Pastikan kulit wanton betul-betul melekat dan menutupi adunan udang tersebut.

Untuk Ikan Merah:
  • Bersihkan ikan, gaul dengan bahan perasa dan biarkan seketika di dalam peti sejuk.

Untuk Sos:
  • Panaskan mentega didalam periuk, masukan bawang, bawang putih dan tumis hingga naik bau. Masukan sedikit air rebusan udang dan jus limau dan biar mendidih seketika.
  • Masukan daun limau, cili merah, santan dan k im. Masak hingga agak pekat.
  • Masukan buah tomato, bunga kucai serta bahan perasa dan kacau hingga sebati. Masukan sedikit mentega dan perlahankan api, pukul dengan ‘wire whisk’ hingga menjadi sebati dan pekat.

Untuk Daun Bayam:
  • Panaskan minyak, masukan bawang dan bawang putih, tumis seketika. Kemudian masukan daun bayam gaul dan masak di atas api hingga bayam menjadi lembut dan masak. Masukan sedikit bahan perasa.

Untuk Hidangan:
  • Panaskan minyak dan panggang ikan di kedua belah bahagian hingga setengah masak. Masukan seekor lagi udang yang telah dibuang kulit dan telah di gaul dengan bahan perasa ke dalam periuk bersama ikan tadi, biarkan di atas api sederhana beberapa ketika kemudian masukan ke dalam ketuhar selama 2 minit hingga masak.
  • Didihkan air di dalam periuk dan rebus wanton hingga masak.
  • Letakkan bayam yang telah dimasak di bahagian tengah pinggan serta ‘dumpling’ wanton di atasnya manakala ikan dan udang di sebelahnya.
  • Akhir sekali tuang sos di atas wanton dan di sekeling ikan dan udang.

No comments:

Post a Comment