Thursday, November 10, 2011

Cili Kerabu Herba Lundang - Zareer


Bahan-bahan :

  • Cili benggala
  • Bawang merah
  • Cili padi
  • Kubis
  • Sos ikan atau sos soya
  • Gula
  • Garam
  • Nenas
Cara-cara :

  • Cili benggala dibuang bijinya. Guna satu hirisan sahaja agar bentuknya tak terjejas. Kemudian direbus hingga empuk letak tepi.
  • Bawang merah yang dihiris digoreng sehingga garing dan sedikit pahit bagi membangkitkan aroma seakan-akan herba.
  • Kepala udang yang disapu garam digoreng sehingga garing.
  • Bawang dan udang yang garing dihancurkan dan dicampurkan.
  • Masukkan hirisan-hirisan kubis kedalam campuran bawang dan udang tadi sehingga sebati.
  • Hirisan cili padi dimasukkan tetapi jangan terlalu banyak.
  • Kemudian masukkan hirisan-hirisan kecil nenas.
  • Kemudian sumbatkan ke dalam cili-cili benggala yang direbus tadi.
  • Buburkan gula pasir di atasnya.
  • Hias di atas sayur atau salad.

No comments:

Post a Comment