Daun ketumbar
Bahan-bahan B (Dikisar) :
- Bawang Besar - 15 biji
- Bawang Putih - 3 biji
- Halia - 2cm
- Bawang Merah - 6 biji
- Bawang Putih - 1 biji
- Daun Kari - tidak dihiris
- Serai - tidak dihiris
- Serbuk Kurma 500gm – dicampur air
- Serbuk Jintan Manis 60gm – dicampur air
- Serbuk Jintan Putih 60gm – dicampur air
- Daging 10kg – dihiris kecil
- Kentang dipotong 4 bahagian
- Tomato dipotong 2 bahagian
- Tumiskan bahan B diikuti bahan A.
- Di kuali yang berlainan, tumis bahan C.
- Campurkan bahan B, A, C dan D.
- Tumiskan sehingga keluar minyak.
- Masukkan daging dan tumis.
- Masukkan air dan biarkan mendidih.
- Selepas daging empuk masukkan tomato.
- Akhir sekali masukkan kentang.
- Selepas kentang empuk, masukkan santan dan padamkan api.
No comments:
Post a Comment