- 1 telur
- Cream
- Air
- Gula
- Tepung
- Minyak
- Mentega
- Jus Epal
- Gula
- Potongan Epal
- Krim
- Gula
- Gabungkan semua bahan-bahan crepe kecuali tepung dan minyak.
- Kacau sehingga gula telah larut.
- Masukkan tepung dengan menggunakan tapis sehingga campuran sedikit pekat sahaja. Kacau sehingga tiada ketulan tepung.
- Larutkan sedikit minyak supaya campuran tidak melekat pada kuali leper.
- Tuangkan campuran hanya supaya crepe akan menjadi nipis sahaja. Masak dengan api yang kecil. Terbalikkan apabila warna keperangan.
- Cairkan mentega dalam kuali leper. Larutkan gula secukupnya.
- Tambahkan jus epal dan biarkan merenih sehingga kepekatan yang dikehendaki.
- Potongan epal dimasukkan ketika sos sedang merenih.
Putarkan krim dan gula sehingga pekat dan tebal.
Cara-cara Menghias :
- Lipatkan crepe dan salutkan sos epal.
- Susunkan potongan epal dan potongan strawberry serta anggur. Oleskan krim putar ke pinggan.
No comments:
Post a Comment