Bahan-bahan Lempeng Masin & Sambal Kentang :
- 1 mangkuk kecilTepung gandum
- 1 biji Ubi kentang (dipotong dadu)
- 25 tangkai Cili kering (dikisar halus)
- 2 bijiBawang besar (dikisar halus)
- 3 ulas Bawang besar (dikisar halus)
- Garam secukup rasa
- Gula
- Air
Cara-cara Memasak Lempeng Masin :
- 1 mangkuk tepung dicampur air diaduan sehingga sebati dan ditabuh garam secukup rasa.
- Seterusnya adunan tadi dimasak dijadikan lempeng.
Cara-cara Memasak Sambal Kentang :
- Tumiskan bahan dikisar sehingga masak dan naik bau.
- masukkan kentang (potongan dadu)
- kemudian masukkan garam secukup rasa dan gula sedikit.
- Tunggu sehingga kentang lembut dan masak.
- hidanglah bersama lempeng masin.
No comments:
Post a Comment