Monday, November 14, 2011

Lempeng Sarapan Ibu - Kamaruzzaman

Bahan-bahan Lempeng Masin & Sambal Kentang :
  • 1 mangkuk kecilTepung gandum
  • 1 biji Ubi kentang (dipotong dadu)
  • 25 tangkai Cili kering (dikisar halus)
  • 2 bijiBawang besar (dikisar halus)
  • 3 ulas Bawang besar (dikisar halus)
  • Garam secukup rasa
  • Gula
  • Air
Cara-cara Memasak Lempeng Masin :
  • 1 mangkuk tepung dicampur air diaduan sehingga sebati dan ditabuh garam secukup rasa.
  • Seterusnya adunan tadi dimasak dijadikan lempeng.
Cara-cara Memasak Sambal Kentang :
  • Tumiskan bahan dikisar sehingga masak dan naik bau.
  • masukkan kentang (potongan dadu)
  • kemudian masukkan garam secukup rasa dan gula sedikit.
  • Tunggu sehingga kentang lembut dan masak.
  • hidanglah bersama lempeng masin.

No comments:

Post a Comment