Tuesday, November 15, 2011

Laksa Johor - Chef Riz


Bahan-bahan :
  • 100 gm - Isi Ikan Tenggiri
  • 300 gm - Ikan Kembung (pelaling)
  • 1 liter - Air Rebusan Ikan
  • 3 sudu besar - Kerisik Kelapa
  • 2 sudu besar - Serbuk Rempah Kari Ikan
  • 1/2 cawan - Cili Kisar
  • 3 keping - Asam Keping
  • 1/2 cawan - Udang Kering
  • 5 ulas - Bawang Besar (dikisar)
  • 3 ulas - Bawang Putih (dikisar)
  • 1 biji - Bawang Besar(dikisar)
  • 1 inci - Halia (dikisar)
  • 1 inci - Lengkuas (dikisar)
  • 2 batang - Serai (dihiris halus)
  • 1 cawan - Santan Pekat
  • 1 batang - Serai (dititik)
  • 100 gm - Daun Kesom
  • 1 sudu besar - Air Asam Jawa
  • 2 sudu besar - Gula
  • 1 batang - Bunga Kantan
  • Secukup rasa - Garam
  • 1/2 btg - Timun (dipotong juliance)
  • 1 biji - Bawang Besar (dihiris)
  • 1 biji - Limau Kasturi (dibelah 2)
  • 150 gm - Taugeh (dibersihkn)
  • 1 biji - Tauhu (digoreng & hiris)
  • 150 gm - Kacang Panjang
  • 250 gm - Spagetthi (dicelur)
  • 2 batang - Cili Merah (dihiris
  • 1 biji - Telur (direbus)
Cara-cara :
  • Panaskan minyak, tumis bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas, serai dan serai yang dititik sehingga kekuningan.
  • Masukkan serbuk rempah kari ikan dan cili kisar, masak sehingga pecah minyak. Masukkan udang kering, air rebusan ikan, isi ikan tenggiri, isi ikan parang dan isi ikan kembung yang telah direbus dan dihancurkan.
  • Masukkan asam keping, kerisik kelapa, daun kesom, bunga kantan dan air asam jawa.
  • Biarkan sehingga mendidih dan pekat.
  • Perasakan dengan garam dan gula, hidangkan bersama spagetti yang telah dicelup, hirisan timun, bawang besar, kacang panjang, limau kasturi dan cili merah.

No comments:

Post a Comment