- Dada Ayam - 1 keping
- Sayur Kailan - 3 batang
- Badam - 10 biji
- Bunga Roselle (dihiris dan dibuang biji) - 1 mangkuk
- Buah Pamelo - ½ biji
- Mentega - 25gm
- Buah Pelaga - 5 biji
- Bunga Lawang - 2 biji
- Kulit Kayu Manis - 1 batang
- Gula
Daun ‘Parsley’
Cara-cara Penyediaan Sos :
- Renehkan bunga Roselle dengan buah pelaga , bunga lawing, kulit kayu manis dan jus dari ¼ buah Pamelo dan gula secukup rasa.
- Masak sos tersebut sehingga sukatan menjadi setengah dan emulsikan mentega ke dalamnya.
- Lumurkan garam halus dan lada putih ke atas kedua-dua belah ayam sehingga rata.
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak, dan goreng ayam dengan bahagian kulit ke bawah.
- Goreng selama 4 minit bagi setiap bahagian ayam tersebut.
- Panaskan kuali dan masukkan sedikit sos. Tumiskan sayur kalian bersama sos tadi sehingga sebati.
- Panggang badam di dalam ketuhar pada suhu 180°c selama 5 minit ataupun sehingga ranggup.
- Pada masa yang sama, panaskan kuali dan masak gula sehingga menjadi karamel dan kemudian, masukkan badam. Gaul sehingga rata dan ketepikan. Biarkan ia sejuk.
- Apabila sudah cukup sejuk, hancurkan dengan lesung batu.
- Panaskan Roselle didalam ketuhar pada suhu 125°c sehingga ia ranggup.
- Kemudian, kelarkan dan sejukkan.
- Susun ayam diatas pinggan dan tuangkan sos diatasnya. Hidangkan bersama sayur kailan, ‘praline’ badam dan ‘dehydrated’ bunga Roselle.
- Sedia untuk dimakan.
No comments:
Post a Comment