Tuesday, November 15, 2011

Salad Ayam Pahit Manis - Felix


Bahan-bahan :
  • Dada Ayam - 1 keping
  • Sayur Kailan - 3 batang
  • Badam - 10 biji
  • Bunga Roselle (dihiris dan dibuang biji) - 1 mangkuk
  • Buah Pamelo - ½ biji
  • Mentega - 25gm
  • Buah Pelaga - 5 biji
  • Bunga Lawang - 2 biji
  • Kulit Kayu Manis - 1 batang
  • Gula
Untuk Hiasan :

Daun ‘Parsley’

Cara-cara Penyediaan Sos :
  • Renehkan bunga Roselle dengan buah pelaga , bunga lawing, kulit kayu manis dan jus dari ¼ buah Pamelo dan gula secukup rasa.
  • Masak sos tersebut sehingga sukatan menjadi setengah dan emulsikan mentega ke dalamnya.
Cara-cara Penyediaan Ayam :
  • Lumurkan garam halus dan lada putih ke atas kedua-dua belah ayam sehingga rata.
  • Panaskan kuali bersama sedikit minyak, dan goreng ayam dengan bahagian kulit ke bawah.
  • Goreng selama 4 minit bagi setiap bahagian ayam tersebut.
Cara-cara Penyediaan Kailan :
  • Panaskan kuali dan masukkan sedikit sos. Tumiskan sayur kalian bersama sos tadi sehingga sebati.
Cara-cara Penyediaan 'Praline' Badam :
  • Panggang badam di dalam ketuhar pada suhu 180°c selama 5 minit ataupun sehingga ranggup.
  • Pada masa yang sama, panaskan kuali dan masak gula sehingga menjadi karamel dan kemudian, masukkan badam. Gaul sehingga rata dan ketepikan. Biarkan ia sejuk.
  • Apabila sudah cukup sejuk, hancurkan dengan lesung batu.
Cara-cara Penyediaan 'Dehydrated' Bunga Roselle :
  • Panaskan Roselle didalam ketuhar pada suhu 125°c sehingga ia ranggup.
  • Kemudian, kelarkan dan sejukkan.
Untuk Hidangan :
  • Susun ayam diatas pinggan dan tuangkan sos diatasnya. Hidangkan bersama sayur kailan, ‘praline’ badam dan ‘dehydrated’ bunga Roselle.
  • Sedia untuk dimakan.

No comments:

Post a Comment