- Air
- Kicap Manis dan Masin
- Lemus Jus dan Kulit Lemon
- Kulit Kayu Manis
- Bunga Lawang
- Buah Pelaga
- Halia
- Lada Besar
- Bawang Putih
- Bawang Besar
- Dada Ayam
- Badam (dibakar garing)
- Gula
- Air
- Kulit Kayu Manis
- Bunga Lawang
- Buah Limau Bali (dipecah-pecahkan)
- Bungan Kantan (dihiris halus)
- Jus Lemon
- Minyak
- Garam (secukup rasa)
Sayur Kailan
Cara-cara Penyediaan Ayam 'Poach' Dalam Masterstock :
- Panaskan periuk bersama air dan masukkan kicap manis dan masin, jus dan kulit lemon, kulit kayu manis, bunga lawing, buah pelage, halia, lada besar bersama bawang putih dan bawang berar.
- Rebus bahan-bahan tersebut sehingga sebati lebih kurang 15 minit dan kemudian masukkan ayam. Renehkan ayam selama 7 minit dan selepas itu padamkan api.
- Biarkan ayam di dalam Masterstock selama 20 minit sebelum dikeluarkan.
- Panaskan kuali dan masukkan gula dan air. Gaul sehingga menjadi karamel.
- Masukkan serbuk kulit kayu manis dan bunga lawang ke dalam mangkuk berisi karamel.
- Gaulkan bahan-bahan tersebut sehingga sebati dan kemudian, salutkan badan dengan campuran karamel dan ketepikan.
Campurkan kesemua bahan-bahan tersebut di dalam mangkuk dan gaulkan ia sehingga sebati.
Cara-cara Penyediaan Sayur Kailan :
- Didihkan Masterstock dan kemudian masukkan sayur kailan.
- Angkat dan ketepikan.
No comments:
Post a Comment