- Dada Ayam
- Badam (dikisar)
- Mentega
- Herba ‘Thyme’ (secubit)
- Garam dan Lada sulah (secukup rasa)
- Serbuk Paprika (secubit)
- Mentega - 50gm
- Bawang putih - 4ulas
- Ubi kentang - 4biji
- Garam
- Batang Kailan (dipotong nipis)
- Garam
- Sirap Gula - 2 sudu
- Timun - 1 biji
- Epal hijau (dibuang biji)
- Roselle (dibuang biji dan dipotong dadu)
- Campurkan herba ‘Thyme’, paprika, badam kisar bersama lada dan garam secukup rasa. Kemudian salutkan ayam bersama bahan campuran tersebut.
- Panaskan periuk bersama minyak dan goreng ayam sehingga perang. Kemudian, masukkan ayam dalam ketuhar, dan bakar ia selama 15 minit pada suhu 180°c.
- Masukkan ubi kentang dalam air mendidih dan rebus sehingga lembut.
- Kemudian, lenyekkan kentang dan cairkan mentega dalam api yang kecil.
- Masukkan bawang putih dan biarkan ‘infuse’.
- Selepas itu, masukkan mentega cair ke dalam ubi kentang lenyek dan masukkan garam.
‘Blanch’ batang Kailan selama 30 saat atau sehingga hijau, masukkan dalam air sejuk, masukkan garam.
Cara-cara Penyediaan Jus Segar Roselle :
- Potong timun dan epal (buang biji) menjadi ketulan kecil.
- Kisarkan timun, epal dan Roselle sehingga menjadi jus. Masukkan sirap gula sebagai perisa.
Hidangkan ayam dengan mash potato dan batang kailan bersama jus segar roselle.
No comments:
Post a Comment