Ayam Harmoni Malaysia - Imelda
Bahan-bahan :
- Dada ayam - 1 bahagian
- Limau Bali (dipotong kecil-kecil) - 2 hiris
- Sayur Kailan - 3 batang
- Lobak (diparut halus) - 1 batang
- Kentang - 1 biji
- Lemon - 1 biji
- Halia - 3 inci
- Bawang Putih - 1 ulas
- Kulit Kayu Manis - 3 batang
- Santan - 1 cawan
- ‘Thyme’
- ‘Chives’
- Sos tiram
- Perasa Maggi
- Bunga Roselle (dipotong kecil)
- Mentega
- Badam
Cara-cara :
- Perap ayam bersama sos tiram dan lada.Kemudian, panaskan kuali bersama sedikit minyak dan goreng sehingga sedikit keperangan.
- Panaskan sebentar kulit kayu manis, bawang putih dan halia, kemudian masukkan air dan santan. Renih bahan tersebutsehingga mendidih dan masukkan ayam.
- Kemudian tutup dengan kertas ‘baking’ dan tutupkan kuali.
- Selepas itu, rebuskan kentang dengan sedikit air dan renih perlahan sehingga masak. Keluarkan dan ketepikan.
- Pada masa yang sama, panaskan kuali dan goreng kacang badam hingga masak dan tumbuk kasar. Ketepikan.
- Gaulkan buah limau bali bersama parutan lobak, dan perahkan jus lemon.Perasakan dengan perasa Maggi secukup rasa. Ketepikan.
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumis bawang putih hingga keperangan dan tumis bersama sayur kalian sehingga masak.
- Panaskan kuali dan renih bunga Roselle bersama air dan gula sehingga ia menjadi pekat.
- Susun ayam bersama bahan-bahan tadi di atas pinggan mengikut kretiviti dan sedia untuk dihidang
No comments:
Post a Comment