Tuesday, November 15, 2011

Ayam dan Nasi Setia Kasih Kailan Goreng Bawang Putih - Shahriah


Bahan-bahan Nasi Badam :
  • Mentega
  • Minyak
  • Bawang Kuning
  • Bawang Putih
  • Cengkih
  • Kayu Manis
  • Susu Segar
  • Badam Kisar
  • Beras
  • Halia
  • Garam
Bahan-bahan Ayam Setia Kasih :
  • Dada Ayam
  • Jus Limau Barli
  • Bunga Roselle
  • Serbuk Badam
  • Cili Kering
  • Bawang Merah
  • Halia
  • Bawang Putih
  • Serbuk Lada Sulah
  • Garam
  • Minyak
Bahan-bahan Kailan Goreng Bawang Putih :
  • Sayur Kailan
  • Lada Benggala
  • Bawang Putih
  • Minyak
  • Mentege
  • Garam
  • Lada Sulah
Cara-cara Penyediaan Nasi Badam :
  • Panaskan sedikit minyak dan mentega, kayu manis dan cengkih.
  • Tumiskan bawang kuning dan bawang putih yang telah dihiris.
  • Masukkan beras, susu segar dan badam kisar dan tanak sehingga masak.
  • Hidangkan bersama badam.
Cara-cara Penyediaan Ayam Setia Kasih :
  • Goreng dada ayam separuh garing. Ketepikan.
  • Tumis cili kering, bawang merah, bawang putih dan halia yang dicincang halus sehingga garing.
  • Masukkan bunga Roselle yang ditumbuk dan renyah ke dalam kuah dan campurkan sedikit air, badam kisar dan renehkan sebentar.
  • Masukkan ayam ke dalam kuah dan renehkan sebentar kemudian angkat dan hidangkan.
Cara-cara Penyediaan Kailan Goreng Bawang Putih :
  • Tumiskan bawang putih yang dipotong dadu.
  • masukkan lada benggala yang dipotong dadu.
  • Masukkan daun Kailan dan kacau rata, sesuaikan rasa. Tambah sedikit mentega.
  • Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment