Bahan-bahan Mousse Ayam :
- Dada Ayam
- Telur Putih
- Krim
- Bawang Putih
- Badam (digoreng terlebih dahulu dan ditumbuk)
- Garam dan Lada Sulah
- Daun Kailan
Bahan-bahan Sos Lemon Roselle :
- Jus Lemon
-
- Roselle (dicincang kasar)
- Limau Bali
- Gula
- Mentega
- Garam dan Lada Sulah
Bahan-bahan Tomato Bakar :
- Tomato ceri
- Bawang putih
- Gula
- Daun Rosemary
- Garam dan Lada Sulah
Cara-cara Penyediaan Mousse Ayam :
- Kisarkan dada ayam, telur putih, krim, bawang putih dan badam sehingga ia menjadi ‘mousse’.
- Gunakan mangkuk kaca sebagai ‘mould’, dan lapik mangkuk dengan ‘cling wrap’.
- Kemudian susunkan daun kalian dan masukkan ‘mousse’ ayam. Kemaskan ‘cling wrap’ supaya air tidak masuk apabila dikukuskan.
- Panaskan periuk berisi air, dan kukuskan ‘mousse’ ayam.
Cara-cara Penyediaan Sos Lemon Roselle :
- Panaskan kuali dan masukkan Roselle dan jus lemon dan kacau sehingga sebati.
- Masakkan bahan-bahan tersebut sehingga pekat dan kemudian, masukkan mentega.
- Perasakan dengan gula, garam dan lada sulah.
Cara-cara Penyediaan Tomato Bakar :
- Cincang bawang putih dan daun rosemary. Perasakan ia bersama gula, garam dan lada sulah.
- Kemudian, campurkan bahan tersebut bersama tomato ceri.
- Selepas itu bakar ia didalam ketuhar selama 15 minit.
No comments:
Post a Comment