Bungkusan Hatiku - Mastura
Bahan-bahan :
- Badam (dicincang halus dan digoreng)
- Bawang Putih (dihiris kasar)
- Stok ayam
- Udang (diambil kepala dan sedikit isi untuk stok)
- Daun Sayur Kailan (dihiris halus) – digoreng dengan sedikit garam.
- Ayam (dipotong kecil)
- Lobak (dipotong dadu)
- Garam
- Putih telur (dibuat telur dadar)
- Cendawan (dihiris halus)
- ‘Chives’ (dihiris halus)
Cara-cara :
- Panaskan kuali bersama sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan kemudian masukkan kepala udang dan isinya dan tumis sehingga tukar warna.
- Kemudian masukkan air dan renihkan dengan api yang perlahan. Masukkan juga stok ayam dan garam.
- Tumiskan bawang putih dan masukkan ayam selama 1-2 minit. Kemudian masukkan sedikit udang yang dicincang, lobak dan cendawan.
- Tunggu sehingga masak dan masukkan sedikit garam serta sedikit ‘chives’. Biarkan sejuk sebentar dan taburkan badam yang telah digoreng.
- Ambil putih telur, dan masakkan ia di dalam ‘non-stick pan'.
No comments:
Post a Comment